Voormalig restaurant De Apedans in Groningen wordt kopje kleiner gemaakt. Nieuwe eigenaar moet wat te hoog is gebouwd slopen. En dat is nog een hele klus

Er wordt weer gebouwd aan voormalig restaurant De Apedans, waar 14 appartementen in zijn verwezenlijkt en het dak hoger werd dan de vergunning toestaat.

De omstreden extra verdieping op voormalig restaurant De Apedans is Groningen wordt deels gesloopt. Onder druk van de gemeente wordt de ophoging van het historische pand aangepast.

De gemeente legde nieuwe eigenaar Pieter Bakker begin vorig jaar een dwangsom op. Bij de ombouw naar veertien appartementen werden door de gemeentelijke inspecteur afwijkingen op de verleende vergunning geconstateerd. Zulke forse zelfs, dat het stadhuis oordeelde dat het pand niet in gebruik mocht worden genomen.

Vanaf dat moment staat het gebouw leeg en gebeurde er niets meer. Sinds kort heerst weer volop bedrijvigheid. De omgeving is afgezet met een bouwschutting en daarachter, aan het zicht onttrokken, zijn bouwvakkers bezig.

Pandeigenaar Bakker had naar eigen zeggen “niet door” dat de verbouwing en ‘optopping’ (er is een verdieping bovenop het pand gebouwd) niet aan de vergunning voldeed. Het gebouw was te hoog, de gevel niet volgens afspraak opgeleverd. Ook de dakkapelhoogte klopte niet, iets dat ook gold voor de dakhelling en balustrades. Groningen legde Bakker een dwangsom en eiste dat de afwijkingen van de vergunning ongedaan gemaakt moesten worden.

 

'Wij zijn niet de oorspronkelijke architect'

Architect Pieter van der Kamp van Urban Climate Architects uit Groningen is ingeschakeld door de pandeigenaar. ,,Wij zijn niet de oorspronkelijke architect, maar zijn na het opleggen van de dwangsom gevraagd om te onderzoeken hoe het plan in overeenstemming met de vergunning kan worden verbouwd”, legt de architect uit. “Dit is een bijzondere situatie, vandaar dat we uitgebreid gesproken hebben met de architect van het plan voordat we onze hulp toegezegd hebben.”

Het is geen eenvoudige opgave, meldt de architect. ,,Eerst moest het pand goed worden opgemeten. Zodat we inzichtelijk kregen wat de oorspronkelijke en huidige maten zijn. Op basis daarvan is de huidige constructie doorgerekend en is bekeken hoe het veilig verbouwd kan worden naar de correcte situatie. Dat betekent onder andere dat de kaphoogte omlaag zal moeten.”

Het blijft niet bij het deels slopen van de optopping. Ook de gevel wordt aangepast. ,,De details daarvan hebben we verder uitgewerkt zodat de gevels er weer goed uit komen te zien."

Nieuws

menu