Voormalig topatleet Roelf B. en jeugdvriend Gert-Jan N. uit Stadskanaal in januari weer voor rechter in Hongarije

Een geketende Roelf B. wordt de rechtbank binnengebracht. Foto: EPA Tamas Kovacs

Het hoger beroep tegen topsprinter Roelf B. uit Stadskanaal, die in Hongarije voor drugshandel is veroordeeld met zijn schoolvriend Gert-Jan N., zal op 19 januari plaatsvinden. De twintigers mogen de openbare hoorzitting in huisarrest afwachten. Zij hoeven niet weer de gevangenis in.

Dat heeft het Hongaars Openbaar Ministerie maandagavond tegenover het ANP bevestigd.

De datum voor de hoorzitting zou mogelijk nog kunnen veranderen wegens de ontwikkelingen rond het coronavirus, aldus OM-woordvoerder Ferenc Rab.

Hongarije heeft een van de strengste drugswetten in Europa. B. en N. werden eind juni tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld nadat beiden bekenden dat zij tijdens het grote muziekfestival Sziget in Boedapest drugs verkochten met een straatwaarde van 300.000 euro.

Beroep

Het Hongaarse OM, dat respectievelijk acht en tien jaar cel had geëist in ruil voor een bekentenis, tekende beroep aan tegen het vonnis. Ook uitte de officier van justitie zijn frustratie over de beslissing van de rechtbank in Boedapest om de vrienden onder huisarrest te plaatsen. B. zou volgens zijn vader hartproblemen ondervinden in de gevangenis.

Versslaggever Ina Reitzema was eind juni in Boedapest en schreef over de strenge voorwaarden van het huisarrest. Lees hier haar PREMIUM-verhaal .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu