Voormalige vuilstort Kloosterlaan in Farmsum wordt zonnepark

Foto: Unsplash

Ruim twintig jaar nadat er voor het laatst afval gestort werd, bouwt Solarfields een zonnepark op de voormalige gemeentelijke vuilstortplaats Kloosterlaan in Farmsum. Rondom de voormalige vuilstort staan windmolens van Windpark Delfzijl Zuid.

Op het zonnepark met een oppervlakte van 16 hectare worden 35.500 panelen geïnstalleerd. Daarmee kunnen jaarlijks 3175 huishoudens van stroom worden voorzien. Het zonnepark onderscheidt zich van andere zonneparken doordat ook de taluds worden ingericht met zonnepanelen.

Kloosterlaan is de tweede voormalige stortplaats in de provincie Groningen die wordt ingericht als zonnepark. In 2017 werd al een zonnepark in gebruik genomen op de voormalige stortplaats Woldjerspoor in Groningen.

Eeuwigdurende nazorg provincie Groningen

De vuilstort Kloosterlaan werd in 1978 in gebruik genomen. Nadat er in 1997 voor het laatst afval was gestort, is de vuilstort van een dichte eindafwerking voorzien. Verder is een nazorgplan opgesteld waarin staat hoe de vuilstort wordt gemonitord, gecontroleerd en onderhouden.

De provincie Groningen is verantwoordelijk voor de eeuwigdurende nazorg van de vuilstort. Zij heeft met Solarfields afspraken gemaakt om schade te voorkomen aan de afdichting en peil- en drainagebuizen.

Nieuws

Meest gelezen

menu