Rechtbank onderzoekt verzoek: nabestaanden willen strafzaak Jaagpad volgen via livestream

Publieke tribune in zittingszaal 14 van de rechtbank in Groningen. Foto: Rob Zijlstra/DVHN

De rechtbank in Groningen onderzoekt of nabestaanden de strafzaak rond de moord op Hidde Bergman (27) uit Groningen kunnen volgen via een livestream.

Zo’n veertig mensen, familie en vrienden van Hidde Bergman, hebben aangegeven de strafzaak te willen bijwonen. Coronamaatregelen in het rechtbankgebouw maken dit onmogelijk. Een livestream kan een oplossing zijn.

De voorzitter van de strafkamer liet vanmiddag tijdens een pro-formazitting weten dat de (technische) mogelijkheden nu worden onderzocht. ,,Of het kan is afwachten. We hebben dit nog nooit gedaan’’, zo liet de voorzitter weten.

Een kwartier vertraging

Als er een livestream komt voor nabestaanden zal die wel met een kwartier vertraging worden uitgezonden. Privacygevoelige informatie wordt dan weggepiept.

De rechtbank heeft de afgelopen maanden met wisselend succes ervaringen opgedaan met strafzaken via videoverbindingen tussen het rechtbankgebouw en gevangenissen. De verdachte was dan via een beeldscherm ‘aanwezig’. Een livestream voor een geselecteerde groep mensen buiten het rechtbankgebouw is evenwel nieuw.

De strafzaak wordt inhoudelijk behandeld op 2 en 3 november. Alle onderzoeken zijn afgerond. Hidde Bergman werd in mei 2019 om het leven gebracht. Verdachte Milton T. werd een maand later opgepakt. Hij zegt onschuldig te zijn.

Nieuws

Meest gelezen

menu