Voorspeller van brandhaarden corona in de maak. Veiligheidsregio Groningen staat vooraan om het model te testen

Burgemeester Koen Schuiling, tevens voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen. Foto: Jeroen Kelderman

Wetenschappers van de Universiteit Twente werken aan een model dat kan voorspellen waar de volgende coronabrandhaard gaat zijn. Een handige tool, want zo kunnen maatregelen in de toekomst sneller en lokaler genomen worden. De Veiligheidsregio Groningen is enthousiast en gaat het model testen.

Het model maakt gebruik van anonieme mobiliteitsdata en gegevens uit de Covid Radar-app. De mobiliteitsdata zijn anoniem en laten zien hoe, wanneer en hoeveel mensen dagelijks van de ene naar de andere plaats reizen. Deze verkeersbewegingen worden gekoppeld aan de lokale virusinzichten. Zo kan worden voorspeld waar en hoe het virus zich gaat verspreiden, als er niet wordt ingegrepen.

Coronavirus indammen

Wiskundehoogleraar Nelly Litvak, een van de betrokken wetenschappers, denkt dat met het model het coronavirus ingedamd kan worden. In plaats van een lange lijst aan maatregelen, zou het stopzetten van specifieke reisbewegingen al kunnen helpen. ,,Je kan wel zeggen dat iedereen thuis moet zitten, maar dat is niet altijd een optie. En niet altijd nodig. Als je goed voorspelt en daarna goede maatregelen neemt, dan kan je met heel weinig beperkingen heel veel bereiken’’, stelt ze tegenover het Algemeen Dagblad .

Zo kunnen Veiligheidsregio’s ‘voor het virus uit gaan lopen’, zoals premier Mark Rutte de doelstelling van de overheid formuleerde. Op dit moment gaat kostbare tijd verloren aan het verkrijgen van testuitslagen en het doen van brononderzoek. Dit kost al snel enkele dagen, waarin het virus door fysieke verplaatsing in de tussentijd kan verspreiden.

Testfase

De tool is nog volop in ontwikkeling. Over drie maanden moeten de eerste Veiligheidsregio’s de coronavoorspeller gaan testen. Tegen die tijd hopen de wetenschappers dat de mobiliteitsdata van 2020 gebruikt kunnen worden. Nu zitten de verkeersbewegingen van 2019, voor de uitbraak van het coronavirus, nog in het model verwerkt.

De Veiligheidsregio Groningen heeft zich alvast gemeld voor de testfase. ,,We zijn enthousiast. Elke innovatie die ons helpt in het bestrijden van het virus juichen we toe’’, zegt een woordvoerder. ,,Het koppelen van data aan mobiliteit kan heel interessant zijn, dus we hebben onze medewerking toegezegd. We weten nog niet hoe het verder uitgewerkt wordt en hoe we het gaan inzetten, maar zijn ‘partner in crime’ in de ontwikkeling.’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu