Voorzitter van Groninger Bodem Beweging vertrekt. Jelle van der Knoop wil na 12 jaar aandacht geven aan andere zaken

Derwin Schorren (rechts) en Jelle van der Knoop hebben nog altijd hun handen vol aan de Groninger Bodem Beweging. ,,De ongelijke strijd tegen de oliemaatschappijen en de Nederlandse staat maakt ons juist strijdlustig.’" Foto: Jan Zeeman

De voorzitter van de Groninger Bodem Beweging, Jelle van der Knoop, zet er deze maand een punt achter. Op 20 oktober neemt hij afscheid.

Volgens Van der Knoop verbeterde de situatie in zijn 12 jaar als voorzitter van de Groninger Bodem Beweging (GBB), maar helaas is alle onrecht nog niet opgelost. Desondanks komt er voor hem na zoveel jaar de tijd om aandacht te gaan geven aan ‘andere – eigen – dingen’.

,,Natuurlijk gaat de GBB door! De strijd is nog niet voorbij. Nu strijdt elke bewoner zijn eigen strijd, binnen de kaders van de nieuwe regelgeving”, aldus de vetrekkend voorzitter. Het blijft volgens hem cruciaal dat er een partij is die namens de inwoners zegt waar het op staat. Tegen bestuurders, uitvoeringsinstanties, Kamerleden én ministers.

Bewoner nog niet centraal

De formule van de GBB, een vereniging van burgers met collectieve doelen, bleek volgens Van der Knoop een succes. ,,Er is veel bereikt: stopzetting van de gaswinning, de NAM er tussenuit, de schade en versterking onder regie van de overheid.”

Er gaat ook nog veel mis. Met als belangrijkste punt dat de bewoner nog steeds niet centraal staat in de afhandeling van de problematiek. Van der Knoop: ,,De versterkingsoperatie gaat nog steeds te traag en de schadeafhandeling richt zich teveel op de grenzen van de aansprakelijkheid van de NAM.”

Woord van dank

In zijn afscheidsbrief geeft de voorzitter aan iedereen te willen bedanken ‘die zich op een of andere wijze heeft ingezet voor de belangen van gedupeerden en waarmee ik in de 12 jaar heb samengewerkt’.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu