Vragen over online communicatie met de overheid? Biblionet Groningen opent op dezelfde dag in negen bibliotheken nieuwe informatiepunten

Foto: Biblionet Groningen

Mensen die vragen hebben over online communicatie met de overheid kunnen vanaf 1 november terecht bij het Informatiepunt Digitale Overheid (IDO) in de bibliotheek. Biblionet Groningen opent die dag negen nieuwe informatiepunten.

Wie vragen heeft over online communicatie, of wil leren omgaan met de computer en internet, kan al langer voor hulp terecht in de bibliotheek. ‘De afgelopen maand hebben we in onze bibliotheken tientallen mensen geholpen met de CoronaCheck app’, zegt Sylvia Laarman, adviseur Digitale Geletterdheid bij Biblionet Groningen. ‘Velen hebben zich meteen aangemeld voor een van onze gratis computercursussen. Hartstikke goed, want om mee te kunnen blijven doen in onze samenleving is basiskennis van de computer en internet onmisbaar.”

Steeds meer organisaties communiceren online met hun klanten. Ook de overheid biedt de mogelijkheid om veel voorkomende zaken via internet aan te vragen, zoals kinderbijslag, AOW of een nieuw rijbewijs. ‘Maar in Nederland hebben zo’n vier miljoen mensen moeite de digitale ontwikkelingen bij te benen’, legt Laarman uit. ‘Ouderen en laaggeletterden, maar ook mensen die op zoek zijn naar werk, of mensen die zorg nodig hebben. Ook jongeren zijn vaak minder digitaalvaardig dan gedacht; een bericht op social media plaatsen is toch iets anders dan online huurtoeslag aanvragen.’

Negen nieuwe informatiepunten

Daarom heeft de overheid met bibliotheken in heel Nederland afgesproken dat er in elke gemeente een Informatiepunt Digitale Overheid komt. Straks kan iedereen die hulp wil bij online communicatie met de overheid terecht bij een van de IDO’s in de Groningse bibliotheken. Stadskanaal heeft er al één en op 1 november krijgen ook de bibliotheken in Appingedam, Hoogezand, Leek, Onstwedde, Pekela, Ter Apel, Veendam, Winschoten en Winsum een IDO. Deze bibliotheken organiseren een wekelijks IDO-spreekuur, waar iedereen welkom is.

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nieuws

Meest gelezen

menu