Vrees voor sloop meer dan honderd jaar oude huizen St. Vitusstraat in Winschoten

In de Sint Vitusstraat in Winschoten staan ongeveer 50 karakteristieke panden, meer dan 100 jaar oud. Foto: Huisman Media

De ongeveer vijftig woningen aan de St. Vitusstraat in Winschoten zijn als karakteristiek pand aangewezen. Dat zou ze tegen sloop moeten beschermen.

Maar een groot deel van de bewoners is er niet gerust op en heeft het gevoel dat Acantus, als verhuurder, niet meer wil investeren in de huizen en ze wil slopen. ,,Maar wij laten ons de woningen, meer dan honderd jaar oud, en onze leefomgeving niet afpakken”, zegt Elsa Kamminga, namens de meeste medebewoners van de straat.

Bewoner: De straat moet in tact blijven

Maandagavond deed Kamminga een beroep op de raad van de gemeente Oldambt om het predicaat karakteristiek pand te handhaven. ,,De gemeente zou trots op deze straat moeten zijn. Er is al zoveel afgebroken. Deze straat moet in tact blijven.” Kamminga voelt zich in ieder geval gesteund door Libau die de woningen een bijna maximale score heeft gegeven. Libau heeft daarbij gekeken naar de cultuurhistorische -, architectuurhistorische - en stedenbouwkundige/ensemblewaarde, authenticiteit en zeldzaamheid. Bijna op alle punten wordt de maximale score uitgedeeld.

Acantus is het er niet mee eens en wil dat de woningen van de conceptlijst worden gehaald. Want, zo stelt Acantus, de onderhoudslasten staan niet in verhouding tot de geboden woonkwaliteit. Kamminga vindt dat geen argument. ,,Wij bepalen ons eigen wooncomfort. En wij zijn tevreden. Sommige huurders wonen hier al vijftig jaar.” Zelf woont Kamminga er al bijna twintig jaar met veel plezier. ,,De sfeer is er goed en als je hulp nodig hebt kun je op je straatbewoners rekenen.’’

Ze horen op de lijst karakteristieke woningen

Kamminga vindt dat de staat van de woningen ook niet ter discussie moet staan. ,,Het gaat er hier om of de genoemde woningen wel of niet karakteristiek zijn en volgens de geldende criteria wel of niet op de lijst thuis horen. Ze horen op de lijst karakteristieke panden, zo vindt Libau.” Daarmee heeft Acantus geen poot om op te staan, meent Kamminga. ,,En dus geen argument om de woningen van de conceptlijst te halen. Acantus heeft niet aannemelijk gemaakt dat de woningen niet karakteristiek zijn. Nog voor de zomer wil Acantus met de bewoners om tafel om over de toekomst van de St. Vitusstraat te praten.

Pas na de zomer komt er duidelijkheid of de woningen van de St Vitusstraat op de lijst van karakteristieke panden blijft staan, zoals Libau voorstelt, stelt wethouder Laura Broekhuizen (PvdA) van de gemeente Oldambt. Het onderwerp wordt behandeld als het ontwerpbestemmingsplan aan de orde komt. Het gaat daarbij om Winschoten-Zuid, Lanengebied, Bomenbuurt en Kloostervallei.

Nieuws

Meest gelezen

menu