Vrijspraak voor brugwachter brug Dorkwerd

De brug bij Dorkwerd. FOTO ARCHIEF DVHN

Een 54-jarige brugwachter uit Zuidhorn is donderdag door de rechtbank vrijgesproken van onvoorzichtig handelen waardoor de brug in Dorkwerd te vroeg daalde en een stuurhut van een schip plette. Tegen de man werd twee weken geleden nog een boete van 450 euro geëist door het openbaar ministerie (OM).

Enorme schade aan schip

De brugwachter bediende op die dag twee bruggen tegelijk. Rond half acht 's ochtends arriveerde bij beide bruggen een vrachtschip. De brugwachter moest zijn aandacht verdelen. Terwijl het schip onder de geopende brug bij Dorkwerd doorvoer, daalde het beweegbare deel van de brug. De schade aan het schip was enorm.

Aan de knoppen

De brugwachter hield twee weken geleden voor de rechtbank vol dat hij op dat moment niet aan de knoppen zat. Hij was bezig met de brug in Aduard. Volgens de officier van justitie schrijven de regels voor dat een brugwachter een geopende brug niet uit het oog mag verliezen. Als een brug door een storing naar beneden gaat, moet hij op een noodknop drukken. Dat is niet gebeurd.

Vrijspraak

De rechter achtte het niet wettig en overtuigend bewezen dat de brugwachter vroegtijdig aan de knoppen 'brug neer' had gezeten. Ook mist er een verslag van het technisch onderzoek. 'Het is niet vast te stellen dat meneer zich niet heeft gehouden aan de voorschriften', zei de rechter en sprak de brugwachter vrij.

De man is al dertig jaar brugwachter en heeft nog nooit een ongeluk veroorzaakt.

Nieuws

Meest gelezen

menu