Vrijwilligers knopen duizenden breiwerkjes aan elkaar

Vrijwilligers Nynke Koornstra, Ine Nijmeijer, kunstenaar Agnes Bakker en Thea de Jonge uit Groningen en Eelderwolde (vlnr op de foto) knopen breisels aan elkaar om begin maart het kleinste huisje van de provincie Groningen in het dorp Rottum te bedekken.

,,Het wordt een warme deken voor Groningers die lijden onder de aardbevingen’’, zegt Bakker, die de actie bedacht. Er is de afgelopen maanden in den lande zo druk gebreid dat er ook een levensgrote mobiele replica van het huis kan worden gebouwd én bedekt. Die zal op verschillende plekken worden ingezet om aandacht te vragen voor de gasproblematiek.

Voor het aan elkaar knopen van de breiwerkjes, een klus die komende zondag klaar moet zijn, heeft Bakker de beschikking over een grote zaal in De Verdieping in Paterswolde, de voormalige RK kerk OL Vrouw ten Hemelopneming. Ze moest zaterdag nog thuis aan de slag omdat de oorspronkelijke locatie (sporthal De Marsch) donderdag door een brand werd getroffen en de week niet beschikbaar zou zijn.

,,Deze plek is perfect. We mogen de breisels de hele week laten liggen en het idee past ook goed bij dit gebouw. Tenslotte is het ook monnikenwerk. Ik ben er blij mee.’’ In alle hoeken van de zaal liggen stapels breiwerkjes uit alle hoeken van het land. Vrijwilligers zijn elke dag vanaf 10 uur welkom om te helpen en doen dat met plezier.

,,Ik heb zelf geen last van de aardbevingen, maar mijn zoon wel. Ik ken verschillende mensen die er op een of andere manier mee te maken hebben en steek hen op deze manier graag een hart onder de riem’’, aldus De Jonge. Nijmeijer vindt het belangrijk om iets te doen. ,,Ik ook. En daarbij is het ook nog eens hartstikke leuk’’, aldus Koornstra.

Voor meer info zie: breienmetagnes.nl

Nieuws

Meest gelezen

menu