Vrouw uit Delfzijl moet de cel in voor overval op ex-vriend. Zij maakte zijn geld buit terwijl hij door drie mannen werd vastgebonden en geslagen

Beeld: Shutterstock

Beeld: Shutterstock

Een vrouw uit Delfzijl krijgt celstraf voor het op poten zetten van een overval op haar ex-vriend. Ze liet hem vastbinden en aftuigen door drie mannen en maakte toen 2000 euro via zijn telefoon over naar zichzelf.

Ook de mannen uit de ingehuurde knokploeg moeten naar de gevangenis, oordeelt de rechtbank Groningen dinsdag.

De zaak komt aan het rollen als in augustus 2020 een Hongaarse man onder het bloed het politiebureau in Delfzijl binnenkomt. Hij zegt in elkaar te zijn geslagen en beroofd in het huis van zijn ex-vriendin in de stad. Hij kwam op haar uitnodiging vanuit zijn eigen land naar het Noorden gereden. Als hij na 14 uur rijden de drempel van de voordeur over is, springen er drie gemaskerde mannen tevoorschijn uit de kelder.

Ex eist code van bankieren-app

Ze binden hem vast op een stoel, bedreigen hem met een mes en een vuurwapen en slaan op hem in. De 32-jarige ex-vriendin uit Delfzijl eist de code van zijn bankieren-app en maakt vervolgens 2000 euro over naar zichzelf. Met de auto van het Hongaarse slachtoffer brengt ze daarop twee vechtersbazen terug naar Assen, terwijl een derde de wacht houdt.

Hij weet uiteindelijk te ontsnappen met snijwonden in zijn gezicht en lichaam en bulten op zijn hoofd.

In de rechtszaal twee weken geleden ontkende de vrouw het heftige geweld te hebben gewild. Het liep volgens haar uit de hand. Daarbij zwoer ze dat er maar één persoon bij was die avond. Justitie had daar grote vraagtekens bij en eiste tegen alle vier verdachten 40 maanden celstraf.

‘Hij had geen schijn van kans’

De rechters in Groningen rekenen het de ex-vriendin zeer aan dat ze zo berekenend te werk is gegaan. ,,Ze had een leidende rol en liet haar mededaders ook van te voren oefenen. Ze heeft op drastische wijze haar gelijk willen halen in de relatie met het slachtoffer. Hij had geen schijn van kans.’’ Ook valt het op dat de vrouw in het verleden eerder is veroordeeld voor onder andere diefstal.

Wel komt de rechtbank op een lagere straf uit dan geëist, omdat de zaak langer dan wenselijk op de plank heeft gelegen. Ook volgt ze het Openbaar Ministerie niet, dat uitging van een ‘klassieke woningoverval’. De ex-vriendin uit Delfzijl krijgt 2 jaar celstraf, waarvan de helft voorwaardelijk, voor diefstal met geweld en vrijheidsberoving.

De drie mededaders uit Assen (55 en 40 jaar) en Valthermond (26) krijgen op hun beurt celstraffen van 15 maanden, waarvan 5 maanden voorwaardelijk. Hun straffen zijn lager omdat ze worden veroordeeld voor mishandeling, niet voor diefstal met geweld.