Vrouw vrijgesproken van ‘vernielen’ van een kater

Een 65-jarige vrouw uit Groningen is door de politierechter vrijgesproken van het 'vernielen' van een kater. Ze had het beestje laten castreren. Wat de vrouw niet wist was dat de kater een eigenaar had, een buurtgenote.

Toen die ontdekte dat haar kat was gecastreerd deed ze aangifte bij de politie. De politie ontbood de vrouw op het politiebureau en maakte er een zaak van. Omdat dieren voor de wet gelijkgesteld worden aan objecten, zou het in juridische zin om vernieling gaan.

Zwerfkat

De vrouw zegt er van alles aan te hebben gedaan om te verifiëren of de kat van iemand was. Ze deed navraag in de buurt en ook voorzag ze de kater van een kokertje met daarin een briefje om zo een eventuele eigenaar te traceren. Het beestje bleef bij haar langskomen. Ze dacht te maken te hebben met een zwerfkat.

Na een paar maanden, met de winter voor de deur, besloot ze de kater in huis te nemen. Om te voorkomen dat het beest in de woning ging plassen, ging ze naar de dierenarts en liet ze het beest castreren.

Van het Openbaar Ministerie kreeg ze het voordeel van de twijfel, maar de politierechter meent dat de vrouw te goeder trouw heeft gehandeld. De uitkomst was hetzelfde: vrijspraak.

Onrust

De kwestie heeft in de buurt veel onrust teweeg gebracht. De vrouw is bedreigd en mishandeld. Na een kort geding heeft een aantal buurtgenoten een contactverbod opgelegd gekregen. Ook burgemeester van Groningen Peter den Oudsten heeft zich als bemiddelaar met de kwestie bemoeid. De politierechter: ,,Eigenlijk kent deze zaak slechts verliezers.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu