Vrouw werkt zichzelf in de nesten en krijgt een voorwaardelijke werkstraf

Juridisch gezien ging het over fraude. Maar eigenlijk ging de rechtszaak woensdagochtend in de Groninger rechtbank over de kunst van jezelf in de nesten werken. Achteraf viel de schade, qua straf, mee.

Rechtbank in Groningen.

Rechtbank in Groningen. Foto: DvhN

Het was haar leidinggevende opgevallen dat Kirsten (30) uit Groningen tijdens haar werk veel fouten maakte. Fouten die je niet verwacht van een verzorgende, niet van iemand met een diploma niveau 3 verzorgende IG. Een blik in het personeelsdossier maakte de leidinggevende alleen maar wantrouwender: geen diploma, maar slechts een certificaat.

Kirsten liet in een gesprek met haar chef weten dat ze haar diploma zo snel mogelijk zou overleggen. Thuis sloeg de paniek toe. Want ze had het diploma nooit gehaald.

Uit vrees voor ontslag verzon ze een list en niet lang daarna ontving de leidinggevende - per e-mail - een kopie van het vereiste diploma.

De boel bedonderd

De leidinggevende zag het direct: vervalst. Navraag bij Noorderpoort, de opleider, bevestigde het sterke vermoeden: Kirsten had de boel bedonderd. Ze kreeg ontslag op staande voet en haar werkgever deed ook aangifte.

De vrouw is zonder advocaat naar de rechtbank gekomen en dat maakt haar zaak er niet beter op. Nadat ze op haar werk was ontmaskerd, vertelde ze dat ze het valse diploma had gekocht.

Later, op het politiebureau, gaf ze toe dat ze de vervalsing zelf had gemaakt. Met behulp van Word. In de rechtszaal zegt ze tegen de politierechter: ,,Mijn ex-vriend heeft het gedaan. En ik ben bang voor hem, want hij is gewelddadig en heeft een pistool. Hij is geen lieverdje.’’

Ik heb niets gedaan

De gevaarlijke ex zou het valse diploma ook per e-mail - haar e-mail waar hij toegang toe had - hebben verstuurd. Kirsten: ,,Ik hoorde dat pas later. Eigenlijk heb ik dus niets gedaan.’’ Ze wil ook aangifte tegen haar ex doen.

De officier van justitie zegt dat ze d’r niks van snapt, de politierechter kijkt bedenkelijk. Denkt misschien wel: ‘maak het nou niet nog erger’. De officier: ,,Ik geloof er niks van. U komt steeds met andere verhalen. Ik ga uit van wat u bij de politie heeft verklaard. Niks gevaarlijke vriend, u heeft het zelf gedaan.’’

First offender

Op het vervalsen van een diploma staat volgens de richtlijnen die het Openbaar Ministerie hanteert een werkstraf van negentig tot honderdtwintig uur. Omdat Kirsten first offender is kan worden volstaan met negentig uur en dan ook nog geheel voorwaardelijk. Zo luidt de eis.

De politierechter is het daar - boven gerede twijfel - mee eens. Zegt: ,,Schuldig. U had ook een motief.’’ De straf mag iets lager: ,,Ik veroordeel u tot een voorwaardelijke werkstraf van vijftig uur met een proeftijd van twee jaar.’’

Ergens op de plank

Kirsten knikt en vraag wat dat betekent? Dat betekent dat die vijftig uren ergens op de plank liggen. Pleegt ze de komende twee jaar geen nieuwe strafbare feiten, dan zal ze er verder niets van merken. Ze knikt nog een keer. Daar kan ze zich in vinden.

Rechter: ,,Nog meer vragen?’’

Kirsten: ,,Ja. Mag ik met een voorwaardelijke straf wel naar het buitenland?’’

Rechter: ,,Mag. Maar dan moet u zich wel aan de wet houden.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu