Vrouwenopvang Wender in Groningen laat ook dieren toe, zodat slachtoffers van huiselijk geweld hun vlucht niet langer hoeven uitstellen vanwege hun huisdier

Foto: Pixabay.

Vrouwen die huiselijk geweld willen ontvluchten stellen dat in 41 procent van de gevallen uit omdat hun huisdier niet mee mag naar de vrouwenopvang. Vrouwenopvang Wender laat vanaf dinsdag - als pilot - ook dieren toe, zodat dit niet langer hoeft.

Uniek, stelt Wender, ‘aangezien veel opvanglocaties in Nederland nog vasthouden aan het oude beleid waarop dieren niet welkom zijn’.

‘Uit onderzoek is namelijk gebleken dat 41 procent van de vrouwelijke slachtoffers van huiselijk geweld hun vlucht met gemiddeld een jaar uitstelt vanwege de aanwezigheid van dieren. Omdat dieren niet mee mogen naar de vrouwenopvang, kunnen ze niet anders dan te besluiten om het dier achter te laten (met alle gevolgen van dien) of zelf langer in de gewelddadige situatie te verblijven.’

Veilig onderkomen

Wender start de pilot samen met stichting Mendoo: een stichting die zich inzet om slachtoffers van huiselijk geweld te helpen met hun huisdieren. Zijn de huisdieren in de opvanglocatie nog niet welkom, dan zorgt Mendoo ervoor dat er ook voor de dieren een veilig onderkomen wordt gevonden. Daarnaast houdt Mendoo zich bezig met beleidsverandering binnen de opvanglocaties in Nederland zodat slachtoffers hun huisdier mee kunnen nemen.

Vrouw en kat herenigd

Dinsdag komt de eerste kat naar Mender. ‘Eigenaresse en kat zullen na lange tijd weer herenigd worden.’

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nog geen toegang tot PREMIUM, abonneer je hier

Nieuws

menu