Vuurton in trek, Pekela overdonderd door succes en zet inschrijfformulier on-hold, ook in Oldambt vuurtonnen

De vuurton is in Pekela zo populair dat de gemeente zich genoodzaakt zag na drie dagen het inschrijfformulier op de website on-hold te zetten.

in Pekela is het al een succes, Oldambt stelt nu ook vuurtonnen ter beschikking tijdens de jaarwisseling.

in Pekela is het al een succes, Oldambt stelt nu ook vuurtonnen ter beschikking tijdens de jaarwisseling. Foto: LC/Jan de Vries

Na amper 72 uur waren er al ruim driehonderd mensen die zich hadden ingeschreven.

De vuurton lijkt in trek, omdat er dit jaar tijdens de jaarwisseling een vuurwerkverbod geldt. Oldambt volgt het voorbeeld van buurgemeente Pekela en stelt dit jaar 150 vuurtonnen ter beschikking. Ook in die gemeente is de verwachting dat het storm zal lopen.

Voorkomt schade aan wegen en asfalt

Steeds meer gemeentes gaan over tot het uitlenen van vuurtonnen. Uit ervaring blijkt dat het veel schade aan wegen en asfalt voorkomt. Ook hoeft de gemeente op nieuwjaarsdag minder uit te rukken om afval op te halen. Vorig jaar turfde Pekela duizenden euro’s minder schade aan publiekelijk bezit.

Daar waar Pekela en Oldambt het stoken van een vuurtje in een vuurton toestaan, wel coronaproof en gebonden aan talloze voorschriften, daar heeft de gemeente Hoogeveen besloten dit jaar geen vreugdevuren in vuurtonnen toe staan. De burgemeester vreest dat te veel mensen op deze vreugdevuren afkomen. Dat vindt Hoogeveen in coronatijd niet gewenst.

Burgemeester Jaap Kuin van Pekela en Cora-Yfke Sikkema van Oldambt vertrouwen op het gezond verstand van de inwoners. ,,Maar we gaan wel scherp controleren of mensen zich aan de regels houden”, waarschuwt Kuin. ,,De BOA’s zullen daar op toe zien.”

Ruim vierhonderd vreugdetonnen in Pekela

Kuin schat dat ruim vierhonderd vreugdetonnen in de Pekela’s op straat staan tijdens de jaarwisseling. Hij telt daarbij ook de vreugdetonnen die vorig jaar zijn uitgegeven mee. Kuin ziet de vreugdeton enigszins als compensatie voor het vuurwerkverbod.

Enkele gemeentes uit de regio en elders in het land hebben zich bij Pekela gemeld met de vraag hoe het uitlenen van vuurtonnen is geregeld. Oldambt informeerde eerder dit jaar ook bij Pekela en heeft er nu 150 besteld om uit te lenen. Naast het gezelligheidsaspect geldt voor Oldambt ook om schade aan asfalt en wegen te voorkomen.

Tijdens de vorige jaarwisseling ontstond er in Oldambt 58.000 euro aan schade, onder andere aan het asfalt door vreugdevuren. ,,Zonde van het geld. En onnodig. Om een statement te maken dat dit zo echt niet kan, heb ik vorig jaar diverse aangiftes gedaan en schades verhaald op daders. Als het nodig is doe ik dat dit jaar weer”, waarschuwt Sikkema. Maar ze hoopt vooral op een plezierige jaarwisseling zonder schade.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu