'Vuurtorenstad' Groningen krijgt 7,6 miljoen van Europa voor wijkprojecten

De wethouders Gijsbertsen (onderste rij tweede van links) en Van Keulen (rechts naast Gijsbertsen) en medewerkers op de trappen van het stadhuis zijn trots op de Europese erkenning. Foto: Henk Tammens

De Europese commissie is enthousiast over de manier waarop Groningen op wijkniveau de energietransitie aanpakt.

Het enthousiasme blijkt uit een subsidie van 7,6 miljoen euro die aan de stad is toegekend om de energietransitie verder uit te rollen. Het idee is dat de stad deze kennis kan overdragen aan andere Europese steden. De stad krijgt daarom het label Lighthouse City (de stad als vuurtoren waar anderen hun koers op kunnen richten. Zie ook kader).

Groningen heeft de ambitie om in 2035 een CO2-neutrale stad te zijn. Daarbij mikt de stad vooral op projecten waarin op wijkniveau wordt samengewerkt.

Biogas uit keukenafval

De wijkgerichte aanpak bestaat bijvoorbeeld uit projecten als biogas uit keukenafval, slimmer gebruik van warmtenetten, verticale zonnepanelen en kleine windmolens. Niet alles zal slagen, maar de bedoeling is dat de slimme oplossingen die wél een succes blijken, uitbreiden over alle buurten en wijken in de gemeente Groningen. ,,Bewoners zijn een integraal onderdeel van dit project door de mogelijkheid om actief hun energie uit te wisselen met hun buren of een naastgelegen kantoor'', verklaart de gemeentewoordvoerder.

Zo is in Paddepoel een project bezig waarbij bewoners energie willen opwekken en daarmee - naast hun eigen huizen - onder meer de studentenflats in de wijk en de Energy Academie van de Hanzehogeschool willen verwarmen.

Mediacentrale

In het Europapark is ook een wijkproject actief. Niet alleen de woningen die op dit moment gebouwd worden, worden energieneutraal, maar de energie die overblijft, wordt besteed aan de Mediacentrale en het nieuwe topsportcentrum. Met name de oude Mediacentrale is moeilijk energieneutraal te maken, maar profiteert van de energieprojecten in de wijk.

Met deze projecten loopt Groningen ver voor op andere steden, oordeelt de Europese Commissie. Wethouder Joost van Keulen (VVD) van Economische en Internationale Zaken spreekt van een geweldige erkenning door Europa.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu