Vuurwerkliefhebbers knallen uit protest hun voorraad stipt om 20.00 uur de lucht in

Foto: Pixabay

Niet iedereen is het eens met het aanstaande vuurwerkverbod. In Groningen en op andere plekken in het land werd vrijdagavond uit protest flink wat vuurwerk de lucht in geschoten.

Dat gebeurde stipt om 20.00 uur. Via sociale media was een oproep rondgegaan om op dat tijdstip ,,een pot, pijl of ander stuk vuurwerk’‘ af te steken. In Groningen en Leeuwarden en andere plaatsen in het land kwamen hiervan meerdere berichten binnen.

De politie ontving vrijdag de nodige meldingen, maar deelde geen boetes uit.

Honderd euro

Iedereen die vrijdagavond vuurwerk heeft afgestoken, ongeacht of het legaal vuurwerk was of niet, riskeerde overigens wel een boete. Normaal gesproken is het afsteken van vuurwerk alleen toegestaan vanaf 31 december om 18.00 uur tot 02.00 uur in de nacht. Wie buiten die tijden vuurwerk afsteekt, kan een boete van 100 euro krijgen.

Het afsteken van vuurwerk vrijdag was een reactie op het kabinetsbesluit om dit jaar vuurwerk te verbieden. Niet alleen de verkoop en het gebruik, maar ook bezit van vuurwerk wordt strafbaar. Er zal streng worden gehandhaafd met boetes, zei minister Grapperhaus. ,,Ga nou niet de flinke wijsneus uithangen door die spullen toch te verkopen. Dan krijg je echt een strafrechtelijke douw.”

Nieuws

Meest gelezen

menu