WIJ-teams in Groningen leveren net zoveel op als ze uitgeven

Een nieuwjaarsreceptie in het pand van het WIJ-team Schilderswijk/Centrum. Foto Corné Sparidaens

Wat zijn de opbrengsten van de WIJ-teams die sinds 2015 laagdrempelige hulpverlening bieden in de stad Groningen? De gemeente liet het uitzoeken en is niet ontevreden: WIJ draaide in 2018 quitte. Toch is er ook ruimte voor verbetering.

Zo moeten de WIJ-teams ernaar streven om Groningers met een hulpvraag vaker zelf op te vangen, in plaats van ze door te verwijzen naar bijvoorbeeld een ggz-instelling. Ook valt er winst te behalen wat betreft reflectie achteraf: wat heeft een WIJ-team voor iemand gedaan, waarom, en was het zinvol? De gemeente moet ook duidelijker een regierol spelen, vooral bij het inkopen van zorg.

Dat zijn enkele van de aanbevelingen die onderzoeksbureau LPBL doet in een een zogenaamde Maatschappelijke Kosten Baten Analyse (MKBA) van vier WIJ-teams. Woensdagavond besprak de gemeenteraad die MKBA tijdens een commissievergadering. In elke buurt in de gemeente is een WIJ-team actief; de teams helpen Groningers dichtbij huis bij allerlei soorten problemen, van financiële zorgen tot geestelijke nood.

WIJ kan begeleiding vaker zelf doen

Of dat goed lukt, is moeilijk in geld uit te drukken. LPBL berekende daarom hoe de maatschappelijke baten van WIJ zich verhouden tot de financiële kosten. De conclusie: ze zijn precies in balans. Elke euro investering levert een ‘euro’ rendement op in de vorm van meer welzijn en voorkomen of verholpen problemen.

Dat rendement kan hoger, vindt de gemeenteraad. Bijvoorbeeld als WIJ vaker mensen zelf begeleidt of zorg voor sterke netwerken in de buurt, in plaats van prijzige externe zorg in te schakelen. Ook vindt de raad dat WIJ nog meer werk moet maken van preventie: problemen signaleren en verhelpen vóór ze uit de hand lopen.

Nieuws

Meest gelezen

menu