WO2-bunkers Fiemel voor bijna miljoen opgeknapt

Een deel van het bunkercomplex bij de Punt van Reide. FOTO ARCHIEF DvhN/KEES VAN DE VEEN

De ‘Fiemel Batterie’ op de Punt van Reide wordt gerestaureerd en mogelijk deels opengesteld voor publiek.

De vervallen geschutsstelling bij Termunten is opgenomen in een grootscheeps restauratieprogramma voor zes Duitse bunkercomplexen uit de Tweede Wereldoorlog.

Opknappen en ontsluiten

Het Waddenfonds draagt bijna 3 miljoen euro bij aan dit 4,4 miljoen kostende Atlantikwall-project. Zes ton daarvan gaat naar de ‘Fiemel Batterie’.

Het Groninger Landschap wil die subsidie gebruiken om het complex op te knappen en ontsluiten voor publiek. Een van de bunkers wordt ook weer ingericht als in de oorlog.

Deze zomer begint al het eerste werk, volgend jaar moet alles klaar zijn. Met de bijdrage van het Waddenfonds kan het negen ton kostende project van start. De rest moet komen van sponsors en donateurs.

Aankoop

Groninger Landschap praat inmiddels met de Stichting Museum 1939-1945 over aankoop van de bunker die straks moet zijn te bezichtigen. De stichting kocht het ooit aan met de bedoeling het open te stellen voor publiek maar kreeg dat niet rond.

De renovatie van de Batterie is onderdeel van een breder project over de grote historische betekenis van de Punt van Reide, zegt Hugo Dokter, hoofd Erfgoed bij het Groninger Landschap.

Luchtverdediging

Het complex werd in 1944 gebouwd als onderdeel van de luchtverdediging van havenstad Emden aan Duitse kant van de Eems en werd pas op 1 mei door Poolse en Canadese militairen ingenomen als allerlaatste stukje Nederland.

,,Over de Punt zijn zó veel verhalen te vertellen’', zegt Dokter. ,,Niet alleen over WO2, maar door de eeuwen heen was het van groot strategisch belang. Al in zestiende eeuw hadden de Spaanse troepen er een schans om het achterland te verdedigen tegen Prins Willem van Oranje en zijn bondgenoten.’'

Groninger Landschap wil dat verhaal vertellen onder de noemer ’Strijdtoneel Dollard’. Dat thema wordt volgens Dokter uitgelicht in presentaties bij het bezoekerscentrum op de Punt van Reide en rondom de Batterie. ,,Niet alleen de militaire geschiedenis, maar ook over het eeuwige gevecht van de mens met het water en de overlevingsstrijd van de natuur met de elementen.’’

Nieuws

menu