Voor verzetsstrijder Bob Houwen uit Groningen, die door een gewaagde truc wist te ontsnappen uit het Huis van Bewaring, stopte de Tweede Wereldoorlog niet in mei 1945

Hij sloot zich vol overtuiging aan bij het verzet in Groningen, werd twee keer gearresteerd, maar wist ook even vaak te ontsnappen uit handen van de Duitse bezetter. De naastenliefde van Bob Houwen (1913−1982) bracht hem en zijn gezin in groot gevaar en daarvan ondervond hij nog lang de gevolgen. Voor Houwen kwam de Tweede Wereldoorlog nooit ten einde.

Het huwelijk van Bob en Anna Houwen op 1 februari 1940.

Het huwelijk van Bob en Anna Houwen op 1 februari 1940. Foto: Familiearchief

Mopperend liet Bob Houwen zich op maandag 9 oktober 1944 meevoeren door het Huis van Bewaring in Groningen. Zijn been was nog niet volledig hersteld van de kogel die tijdens zijn arrestatie in z’n linkerkuit was beland. Maar daar hadden de leden van de Sicherheitsdienst geen boodschap aan: er was namelijk een telefoontje binnengekomen dat Houwen naar het Scholtenhuis moest om daar verhoord te worden. Eenmaal in de auto verdween de woede van Houwen als sneeuw voor de zon. Hij was vrij.

Nieuws

menu