Waar is dat Koningsdagfeestje? Dit jaar alleen thuis en online (we kunnen wel vlaggen + meer tips)

Het iwordt deze keer op straat een stille Koningsdag. Foto: Dick Manshande

Het rood-wit-blauw met oranje wimpel kan uit maandag. Daarmee is Koningsdag 2020 in de anderhalvemetersamenleving van dit jaar ook wel zo ongeveer gevierd. De coronacrisis staat een massaal volksfeest in de weg. Ook al hopen tal van instanties dat we er met de uit nood geboren Woningsdag en een nationale toost toch iets van maken.

Geen Koningsnacht, geen luidruchtig festival Kingsland in Groningen, geen vrijmarkten en geen oud-Hollandse spelletjes op straten of pleinen. Deze keer niet het aandoenlijke gekras op de viool van dat jonge kind. Maastricht zou de Koninklijke familie ontvangen, maar de stad aan de Maas blijft leeg.

Zo kunnen we nog wel even doorgaan. Koningsdag wordt dit jaar door welbekende omstandigheden een nationale feestdag zonder het uitbundig te vieren.

Toch proberen verenigingen en bedrijven Koningsdag ook in Noord-Nederland te markeren. Een beknopt overzicht van de initiatieven. Zijn we Koningsdag-activiteiten vergeten? Laat het ons weten via redactie@dvhn.nl.

Draaiorgel trekt door Ten Boer

De vereniging Dorpsbelangen Ten Boer wil dorpsbewoners maandag een hart onder de riem steken. Daarom trekt tussen 12.30 uur en 17.30 uur een draaiorgel door het dorp.

De koning of koningin van deze woning

Op de website van het bedrijf Fizz uit Meppel kunnen kinderen (maar ook volwassenen) posters downloaden. Eenmaal uitgeprint kunnen die affiches achter het raam geplakt worden. Daarmee laat je zien welke koning of koningin er op dat adres woont.

Online pubquiz Ik hou van Holland

JP Activiteiten uit Assen organiseert 27 april met een aantal horecabedrijven uit Drenthe en Friesland online . Het spel wordt via een livestream gespeeld. Het spel - een soort online pubquiz - duurt anderhalf uur. Telkens na twee rondes is er vijf minuten pauze, voor een drankje of een sanitaire stop.

Geen vrijmarkt? Verkoop je meuk via het web

Voor veel mensen zal de afwezigheid van de vrijmarkten een gevoelig gemis zijn. Ook hier zijn online meerdere alternatieven te vinden. Hier is de officiële koningsdag thuis vrijmarkt te vinden .

Koning Dub Zoomparty van Club Vera Groningen

Club Vera in Groningen viert Koningsdag als sinds 1998 (toen het nog koninginnedag was) op de stoep met reggae-plaatjes, verzorgd door de Dub Inferno Sound. Deze keer is het omgetoverd tot een Koning Dub Zoomparty. Deze is hier vanaf 14 uur te volgen .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu