Kijk terug: Waar komt het stijgende messenbezit onder jongeren vandaan? 'Vroeger waren er ook ruzies, maar ze gingen toen met elkaar op de vuist. Nu komen messen tevoorschijn' | Talk of the Town

Kijk hier de uitzending van Talk of the Town van vrijdag 8 oktober terug. Presentator Lara Harbers ontving spraakmakende gasten over het stijgende messenbezit onder jongeren, stille armoede in Groningen, een voorstelling over populisme en de laatste modetrends (flanel is terug!). De show sloot af met muziek van The Vices.

Happy Hour

Lineke Rijxman, Malou Gorter en Rosa van Leeuwen (onder meer bekend van series als Mocro Maffia en Koppensnellers) spelen in Happy Hour, een satirische theatervoorstelling over populisme. ,,De onderlinge verhoudingen en botsende standpunten zijn al vanaf het begin glashelder: Marlou Gorter is de Gutmensch die zwelgt in haar eigen morele gelijk, Rosa van Leeuwen de populist (stemt vol overtuiging op de nieuwe partij ‘Volop Rechts’) en Lineke Rijxman de buitenstaander die het allemaal niet meer weet en zich het liefst opsluit in een huisje in Friesland waar de hertjes ’s ochtends over de veranda trippelen… Voilà: de samenleving in een notendop.” Het theatergezelschap stond 8 en 9 oktober in het Grand Theatre in Groningen en schoof vrijdag eerst nog even aan in Talk of the Town.

Wapenbezit

Maandag start de campagne ‘drop je knife en doe wat met je life’. Op meer dan dertig locaties in de provincie Groningen en ruim tien plekken in Drenthe kunnen steekwapens worden ingeleverd. Het gaat om politiebureaus, scholen en wijkcentra waar inwoners anoniem, zonder vragen en zonder gevolgen hun verboden wapens kunnen achterlaten. Deze landelijke actie is bedoeld om het messenbezit onder jongeren tegen te gaan en het groeiend aantal steekincidenten te verminderen.

Janny Knol van politie Noord-Nederland vertelde Lara waarom deze campagne nodig is. Maar gaat het wapenbezit oplossen? Jeugdstraatwerker Shem Rogers schoof ook aan. Hij werkt al vijfentwintig jaar met jongeren uit verschillende wijken in de Groningen en zag in al die jaren het wapenbezit toenemen: „Vroeger waren er ook ruzies, maar jongeren gingen toen met elkaar op de vuist. Nu komen messen tevoorschijn.”

Quiet Groningen

Deze zondag gaat de 4 Mijl van Groningen weer van start. Elk jaar koppelt het hardloopevenement zich aan een goed doel. Dat is dit jaar de stichting Quiet Groningen, een organisatie die stille armoede op de kaart zet. ,,Stille armoede is armoede die niet zichtbaar is en die gepaard gaat met isolement en eenzaamheid. We willen de mensen het gevoel geven dat ze gezien worden en dat ze erbij horen.”, aldus projectleider Marjan Moesker.

Zij vertelde meer over de stichting en het belang ervan. Naast haar zit Fiona Macintyre. Ze is hardloopster en lid van Quiet Groningen. Fiona is moeder van 12 kinderen en kan niet werken omdat haar zoon een levensbedreigende stofwisselingsziekte heeft. Daarom leeft ze van een minimumuitkering. Ze doet zondag voor het eerst mee aan de 4 Mijl.

De ‘momager’

De uitzending was natuurlijk niet compleet zonder een kakelverse column, ditmaal van de hand van Esmé van den Boom. Het onderwerp van de column is de ‘momager’, een moeder-manager. „Een vrouw die het overzicht heeft over het gezin en de boel, nouja, gewoon hosselt.” De momager regelt het allemaal.

Volgende week maakt de show trouwens ruimte voor een gastcolumnist. Heb jij die scherpe pen met verrassende mening? En lijkt het jou leuk om jouw column op 15 oktober live in de show voor te dragen? Stuur dan jouw column in naar [email protected] . De column mag maximaal 2 minuten duren.

Flanel en plaid quilted jassen

Trendsetter Hanne Staal praatte Lara bij over de laatste trends van dit moment. Zo is Klup de Dag in Groningen geopend, een winkel gespecialiseerd in kleding en schoeisel van hoog niveau en vooraanstaande merken. En besprak Hanne de laatste trends op jasgebied. Flanel en plaid quilted jassen zijn helemaal hip en happening.

The Vices

Muziek was er van The Vices. De Groningse band werd gevormd in 2019. Een jaar later trad The Vices al op tijdens Eurosonic Noorderslag, werd Serious Talent bij 3FM en organiseerde het eerste Vicefest in De Oosterpoort. De tweede editie van het festival staat gepland op 9 oktober in De Oosterpoort in Groningen. In Talk of the Town bracht de band het nummer ‘Before the birth’ van het nieuwe album ten gehore.

Nieuws

Meest gelezen

menu