Waar moet je zijn dit seizoen? Foodfestivals in Groningen en Drenthe op een rij

Foto archief Roelof van Dalen

Preuvenement in Assen, het Big Taste Festival in Groningen en Culinair in Hoogeveen. Ook dit jaar barst het van de foodfestivals in het Noorden. Waar moet je zijn dit seizoen? Wij zetten een aantal festivals in het Noorden voor je op een rij.

5-7 mei: Big Taste Festival , Groningen

Mr. Popcorney, Frietosoof en Burgelijke Stand. Zomaar een paar namen van de foodtrucks die begin mei Groningen binnen komen rijden. Ze strijken neer op het Damsterplein voor het Big Taste Festival. De truckeigenaren serveren verschillende gerechten, van Indonesische specialiteiten tot rundvleesburgers en asian grill. Verder treden bands en dj’s op.

27-28 mei: Lekker Noordbroek, Noordbroek

Foodtrucks, live cooking en een wijnproeverij. Het belooft een mooie zomer in Noordbroek te worden met het festival Lekker Noordbroek. Het foodfestival richt zich op streekproducten en wordt deze zomer voor de tweede keer gehouden op het terrein van Wijnkoperij Jos Beeres.

3-5 juni: MultiCulinair Foodfestival , Groningen

Het Bernoulliplein in Groningen wordt begin juni omgetoverd tot openluchtrestaurant. In het Pinksterweekend staan tal van foodtrucks op het grasveld in de Korrewegwijk. Het MultiCulinair Foodfestival wordt voor de vierde keer georganiseerd. Gasten kunnen gerechtjes uit alle delen van de wereld proeven.

23-25 juni: Barrel Food Truck , Emmen

Uniek aan dit festival is de locatie. Het vindt plaats op het Raadhuisplein voor Wildlands, waardoor je een ultiem parkgevoel ervaart. Kinderen kunnen er spelen met het water van de fonteinen en er is een skatebaan. Je kunt lekker onderuitgezakt op het gras genieten van je hapje en drankje.

23-24 juni: Jeneverfestival & Internationaal Bierfestival , Groningen

In het weekend van 23 juni wordt voor het eerst Groninginnedag georganiseerd. De nationale terugkomdag voor iedereen die iets met Groningen heeft of heeft gehad. Een mooie gelegenheid om ook direct het eerste jeneverfestival en eerste internationale bierfestival in de stad te organiseren. Het jeneverfestival vindt plaats in der Aa-kerk waar Hooghoudt gastheer is. Bax Bier organiseert het bierfestival op de Ossenmarkt. De Groninger brouwerij probeert zoveel mogelijk internationale brouwers naar Groninger te halen.

1-2 juli: Rozenfestival, Winschoten

Het eerste weekend van juli staat Winschoten in het teken van het Rozenfestival. Een van de onderdelen van het festival is het Foodplein. Op dit plein staan foodtrucks uit heel Nederland met proeverijen, streekproducten en culinaire lekkernijen uit binnen- en buitenland.

7-9 juli: De Culinaire Verleiding , Groningen

Dit foodfestival wordt voor het eerst gehouden in het Noorderplantsoen in Groningen. De voorgaande twee edities vonden plaats in het Ebbingekwartier. In het weekend van 7 juli rollen de foodtrucks het plantsoen binnen. Gasten kunnen hun buik vol drinken en eten met onder meer Molukse gerechten, kaasfondue en wraps.

15-16 juli: Barrel Food Truck, Hardenberg

Na drie edities Barrel Food Truck in Emmen breidt het festival uit naar het centrum van Hardenberg. Het Marktplein wordt omgetoverd tot één groot foodtruck walhalla. Benieuwd waar de naam Barrel vandaan komt? De meeste foodtrucks waren vroeger oude wagens, barrels dus, die een nieuw leven kregen. Een barrel is ook een vat waar onder meer wijn in bewaard en vervoerd kan worden. Prima naam dus, voor een foodfestival.

15-16 juli: Culinair Roden , Roden

Liefhebbers kunnen hun hart ophalen, want in hetzelfde weekend is foodfestival Culinair Roden. Op het Jaarbeursterrein aan de Brink in Roden staan vijftien verschillende eetkramen en foodtrucks waar bezoekers onder meer kunnen genieten van Surinaams

28-30 juli: ZomerWelvaart , Groningen

De Groningse diepen en havens staan in het laatste weekend van juli in het teken van ZomerWelvaart. Langs het Hoge en Lage der A, Zuiderhaven en Noord-Willemskanaal liggen historisch schepen waar bezoekers een kijkje kunnen nemen. Op de kades staan kraampjes en foodtrucks waar bezoekers terecht kunnen voor onder meer ambachtelijk schepijs, sushi of Thaise hapjes.

3- 5 augustus: Festival der Zoete Verleidingen , Sleen

In een tuin aan de rand van Sleen vindt van donderdag 3 tot zaterdag 5 augustus het Festival der Zoete Verleidingen plaats. Vanuit verbouwde kleurrijke caravans en busjes worden taarten, ambachtelijke gemaakte jams, honing, koffie-en theesoorten en andere zoete lekkernijen verkocht. 

26-28 augustus: Preuvenement Assen, Assen

Bij Preuvenement draait het niet alleen om eten maar ook om goede muziek. Het event is bedoeld om op muzikale wijze het culturele en culinaire seizoen in te luiden. Naast het beste van de Asser restaurants kun je dus ook cultureel genieten. Het programma van dit jaar is nog niet bekend maar de organisatie moet haar best doen de muzikale line-up van 2016 te overtreffen. Vorig jaar traden onder meer New Cool Collective, Anneke van Giersbergen en Lucky Fonz ||| op.

26-27 augustus: Hoogeveen culinair, Hoogeveen

Een sappig reepje wolvarken met bloedworst of levensecht lijkende ‘aarde’, gemaakt van kruimelige chocola met daaronder bananenpuree. Twee hapjes die bij de vorige editie van het festival werden geserveerd. De zevende editie van Hoogeveen Culinair vindt plaats op zaterdag 26 augustus en zondag 27 augustus. In het Burgemeester Tjalmapark presenteren verschillende bedrijven uit Hoogeveen hun culinaire hoogstandjes.

2-3 september: Proeven in Groningen , Groningen

Kennis maken met toprestaurants uit Stad en Ommeland. Dat kan tijdens de tiende editie van Proeven in Groningen op het Harmonieplein. Meer dan twintig restaurants presenteren hun culinaire hoogstandjes op het plein in de Oude Kijk in ‘t Jatstraat. Naast alle gerechtjes is er een kookwedstrijd en krijgen leerlingkoks de kans om de eretitel Kooktalent van het Jaar in de wacht te slepen.

15-17 september: Rrrollend Groningen , Groningen

Foodfestival Rrrollend sluit de zomer in Groningen af. Het foodfestival rijdt met 25 foodtrucks het hele land door, ze sluiten het seizoen af in Groningen. De Ossenmarkt wordt van 15 t/m 17 september omgetoverd voor Rrrollend Groningen. De trucks hebben allen eigen ‘signature dishes’. Bezoekers kunnen er van alles krijgen, denk aan culinaire hotdogs, sticky ribs en smoothies.

23-24 september: Smaakmakers Festival, De Wijk

Het is alweer de vierde keer dat het Smaakmakers Festival neerstrijkt op een weiland aan de Julianaweg in de Wijk. Smaakmakers is een groot openlucht restaurant. Maar de organisatie belooft meer: zo kun je niet alleen smullen van het lekker eten, maar ook van de bijzondere verhalen (storytelling), live muziek en veel kinderactiviteiten.

29 september - 1 oktober: Wijnfestival Groningen , Groningen

Waar der Aa-kerk aan het begin van het jaar in het teken van whisky staat, is dat in de herfst wijn. Daar wordt voor de tweede keer het Wijnfestival Groningen georganiseerd. Een groot aantal wijnhuizen en -importeurs bieden in de kerk hun dranken aan. Toe aan wat eten? Ook dat kan. Regionale chefs en cateraars zorgen voor hapjes.

Aanvullingen? Mail naar [email protected]

Nieuws

Meest gelezen

menu