Waar moeten in Eemsdelta openbare laadpalen voor elektrische auto's worden geplaatst? Inwoners denken mee over de beste locaties. Gemeente streeft naar 1200 laadpalen in 2035

Laadpaal voor elektrische auto. ANP

Wat zijn in Eemsdelta de beste locaties voor openbare laadpalen voor elektrische auto’s? Dat wil de gemeente de komende tijd van haar inwoners weten.

Dit jaar nog wil de gemeente er 60 stuks door het bedrijf PARKnCHARGE laten plaatsen en exploiteren. De eerste openbare laadpalen verrijzen komende zomer.

‘Elk dorp in Eemsdelta zou minimaal één laadpaal moeten krijgen en dit is nog maar het begin’, aldus het college van b en w, met als doel dat elektrische personenauto’s en kleine bedrijfsauto’s overal in de gemeente moeten kunnen ‘bijtanken’.

Het gaat niet om snelle laders, maar gewone laders. Eemsdelta heeft daar al zo’n 20 van.

Van 60 naar 250 naar 1200 laadpalen in 2035

In de komende jaren wordt dat aantal flink uitgebreid. Volgens de onlangs vastgestelde ‘Laadvisie Eemsdelta’ wil de gemeente in 2025 zeker 250 laadpalen operationeel hebben. Tien jaar later rijden er naar schatting zeker 13.000 elektrische auto’s in de gemeente rond, waarvoor 1200 laadpalen nodig zijn.

Inwoners, ondernemers, belanghebbenden en bezoekers kunnen bij de gemeente Eemsdelta een verzoek indienen voor het plaatsen van een openbare laadpaal .

Ook kijkt de gemeente op welke plekken in de openbare ruimte laadpalen wenselijk zijn. ‘We willen graag horen of de oplaadplekken in buurten of wijken die wij hiervoor in gedachten hebben de juiste zijn. Iedereen die dat wil kan op de voorgestelde plekken reageren.’

Binnenkort maakt de gemeente bekend welke locaties zij op het oog heeft.

Nieuws

menu