Waarom Winsumers vrezen dat Middeleeuwse Obergumer kerk van zwaan in lelijk eendje verandert

De Sint Nicolaaskerk in Obergum in de gemeente Winsum bestaat uit vier delen. Het oudste deel stamt uit de dertiende eeuw. Foto: DvhN

De Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) wil de Sint Nicolaaskerk in Obergum (Winsum) verbouwen. Maar niet iedereen is daar blij mee. „Alle Middeleeuwse elementen verdwijnen. Ze verminken de kerk.”

De reden voor de verbouwing is dat de plaatselijke commissie van de kerk heeft aangegeven dat sommige faciliteiten aan vervanging toe zijn. Zo zijn de toiletten en de keuken te klein. „We moeten het onderhouden. Anders blijft er geen kerk over”, zegt Ab Bruininks van de commissie.

De gemeente Winsum heeft op 21 februari de vergunning voor de verbouwing verleend en daar kan tot 4 april bezwaar tegen worden ingediend. Dat heeft Jacques Tersteeg gedaan.

Vanuit zijn keuken kan hij het topje van de toren van de kerk nog net zien. Tersteeg is de oud-voorzitter van de Historische Vereniging Winsum-Obergum en hij is verknocht aan het gebouw. Hij vindt het prima dat de SOGK het godshuis wil aanpassen, maar de plannen die er nu liggen vindt hij vreselijk. „Ze verminken de kerk.”

Gruwelijke restauratie

De Middeleeuwse kerk bestaat uit vier delen. Het oudste deel stamt uit de dertiende eeuw. Begin jaren zeventig is het gerestaureerd. „Op een gruwelijke manier”, zegt Tersteeg. „Grafzerken zijn verwijderd, grafkelders dichtgegooid en de prachtige oude banken zijn verdwenen. Nu gaan ze nog meer Middeleeuwse elementen weghalen. Er blijft niets over.”

De SOGK wil het gebouw zo verbouwen dat het voor diverse evenementen gebruikt kan worden. Zo komt onder meer de ingang in de toren, wil de stichting een extra verdieping in het schip van de kerk en komt er een trap naar de zolder.

Naast de kerk komt een bijgebouw dat toegankelijk wordt gemaakt vanuit de oude kerk. Hier moet de oude Middeleeuwse muur voor worden doorbroken. „Bovendien komt er ook nog een heus terras aan de zuidzijde van de kerk”, zegt Tersteeg. „Over het eeuwenoude kerkhof.”

Kleuterkerkje

„Dat bijgebouw is een soort kleuterkerkje. Belachelijk”, zegt Derk Jan Tinga (62). Hij is de huidige voorzitter van de Historische Vereniging Winsum-Obergum. Hij vindt de veranderingen verschrikkelijk.

„Zo’n kerk als dit is een heel bijzonder bezit. Daar moeten we zorgvuldig mee omgaan. Alle Middeleeuwse kenmerken verdwijnen op deze manier. Dat hoort niet.”

Geen museumstuk

Bruininks is het daar niet mee eens. „Er zitten niet veel originele elementen meer in. Bovendien moeten we de kerk kunnen gebruiken. Het is geen museumstuk.”

Jur Bekooi van de SOGK geeft toe dat het een flink plan is. Maar hij vindt de veranderingen verantwoord. „We vernielen niets, vrijwel alles wat we doen kunnen we terugdraaien. Wij vinden het belangrijk dat dit soort gebouwen behouden blijven, maar ze moeten wel gebruikt worden.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu