Waarom de Martinikerk gans serveert met Sint-Maarten

Samen praten, eten en lachen tijdens het ganzendiner in de Martinikerk. Foto: Siese Veenstra

11 november is de dag. Maar eerst is het in de Martinikerk tijd voor de ganzenmaaltijden.

Sint-Martinus woonde lange tijd in Tours, een stad in Gallië, het hedendaagse Frankrijk. Daar verspreide hij actief het christendom, stichtte kloosters, genas zieken en deed duiveluitdrijvingen. Alles verliep naar zijn wens, totdat de bisschop van Tours plotseling overleed.

,,De inwoners van de stad wilden allemaal Martinus als opvolger. Maar Martinus zelf wilde dat niet. Uit wanhoop verstopte hij zich in een ganzenhok. Dat bleek een slecht plan, want de gakkende ganzen verraadden hem. Kort daarna werd hij toch benoemd als bisschop’’, vertelt Jan Haak, beheerder van de Martinikerk in Groningen.

Gans tot 1631

Om die reden werd tot 1631 traditioneel gans geserveerd tijdens het Sint-Maartenfeest in Groningen. Het bestuur van de Martinikerk besloot om de traditie nieuw leven in te blazen.

Voor het vijfde jaar op rij vond gisteravond een benefiet-ganzendiner plaats. Daarmee zamelde de kerk geld in om vanavond een ganzenmaaltijd voor dak- en thuislozen te serveren. Vorig jaar kwamen er ruim zestig thuis- en daklozen een vorkje meeprikken.

Praten met daklozen

Volgens Haak een prachtig moment om écht in gesprek te gaan met daklozen. ,,Op zo’n moment is iedereen gelijkwaardig en heeft niemand belangen. Normaal ben je bijvoorbeeld van daklozen gewend dat ze je om wat geld of eten vragen. Tijdens zo’n maaltijd hoeft er niks en kun je normaal met elkaar praten. Dat levert mooie gesprekken op.’’

Het is geen toeval dat deze diners door de Martinikerk in Groningen worden georganiseerd. Na Martinus’ dood werd een bot van hem als geschenk naar het bisdom van Utrecht gestuurd. Ook Groningen viel onder dat bisdom dus werd Sint-Martinus automatisch de beschermheilige van de stad.

Vandaar de vernoeming van de Martinikerk (voorheen Sint-Maartenskerk) naar Sint-Martinus.

Mantel

De alom bekende oorsprong van het Sint-Maartenfeest, namelijk dat Maarten van Tours (Sint-Martinus) een bedelende, vermagerde man de helft van zijn mantel gaf en vervolgens Christus in zijn droom tegenkwam, kent echter ook een keerzijde waar niet graag over gesproken wordt.

De heilige Sint-Maarten zou meedogenloos hebben opgetreden tegen ketters.

Nieuws

Meest gelezen

menu