Waarom de Waddenhelikopter een noodzakelijke luchtbrug naar het Noorden vormt voor beademde coronapatiënten

De Waddenheli bij ziekenhuis MCL in Leeuwarden. Foto: Picasa

De Waddenheli is opnieuw in actie voor een luchtbrug voor coronapatiënten naar Noord-Nederland. Omdat iedereen gelijke kansen verdient.

Bestuursvoorzitter Ernst Kuipers weet heus wat het voor de eilanders betekent dat ze hun vertrouwde helikopter moeten missen. ,,Ik kom sinds jonge leeftijd op Terschelling.’’ Vanuit het Erasmus MC in Rotterdam vertelt hij over het waarom van de luchtbrug; de druk op overvolle ziekenhuizen moet worden verlicht zodat hier weer voldoende mensen met andere ernstige aandoeningen terechtkunnen.

Coronapatiënten worden per heli druppelsgewijs verspreid over ziekenhuizen waar het rustiger is; in Groningen en Friesland. En omdat de Waddenheli vanwege zijn grootte het meest praktisch is voor het vervoer van beademde patiënten, is die opnieuw gevorderd door het ministerie van Volksgezondheid.

Maandag zijn er twee ic-patiënten vervoerd vanuit het Franciscus Ziekenhuis in Rotterdam naar het Martini Ziekenhuis in Groningen en het Antonius in Sneek. Vanuit het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht gingen er patiënten naar Groningen (Martini) en Leeuwarden (MCL). Dinsdag was er een vlucht van Tiel naar het Groningse UMCG.

'Vervoer over een lange afstand is complex'

Naast de ‘normale’ Waddenhelikopter, de Lifeliner 6, is ook de reserveheli Lifeliner 5 in de lucht. ,,Vervoer over een lange afstand is complex en betekent voor de patiënt een enorme belasting. Een helikopter heeft dan een heel groot voordeel.’’

Normaal liggen er 800 patiënten op alle intensive cares. De piek is weliswaar voorbij, maar het zijn er bij elkaar nog altijd een kleine 1400. ,,Dus de bezetting is nog altijd veel meer dan 100 procent.’’ De ziekenhuizen maken zich grote zorgen over alle uitgestelde behandelingen. Ze verwachten volgens Kuipers een ,,enorme stijging van de overige zorgvraag’’. Die rekensom is niet zo moeilijk. Gemiddeld worden er wekelijks 3500 nieuwe kankerdiagnoses gesteld. ,,Dat zijn er deze week de helft. Niet omdat ze niet bestaan, maar omdat die mensen niet in de ziekenhuizen komen.’’

De verdeling van patiënten wordt bepaald door het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding in Rotterdam. ,,Iemand die in Helmond wacht op een kankeroperatie, moet daar net zo snel worden geholpen als iemand in Sneek.’’ De vordering van de Waddenheli geldt voor twee weken. Het ziekentransport van eilanders gebeurt tijdelijk door de Cougar-helikopter van Defensie.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu