Waarom de bedenker van de bekladde regenboogzebra Niekerk gelooft dat het 'sukkels van buitenaf' zijn. 'Hier in het dorp zijn ze niet zo. We worden hier geaccepteerd'

Het cadeau voor de 25-jarige homocamping in Niekerk is nog voor het uitgepakt kon worden al besmeurd en beklad. De bedenker van de regenboogzebra, Jeroen Bos, is er gelaten onder. ,,Ik dacht alleen: ik hoop wel dat het vrijdag feestelijk geopend kan worden.”

Niekerk. 17-08-2021      opdr foto 40 km
De bekladde regenboog zebra is weer schoon
foto:Jan WIllem van Vliet

Niekerk. 17-08-2021 opdr foto 40 km De bekladde regenboog zebra is weer schoon foto:Jan WIllem van Vliet

,,Welke sukkel heeft dit gedaan? vraagt Jeroen Bos zich af. ,,Of welke sukkels? Want, echt. Dit is geen homohaat vanuit het dorp. Dit is baldadigheid van jongens, en dat is wat ik echt denk, van buiten het dorp. Want ze zijn hier in Niekerk niet zo. We worden hier geaccepteerd.”

Jeroen Bos zegt goed te weten waarover hij spreekt. Hij komt al twintig jaar op homocamping De Heerenborgh in Niekerk. Eerst vanuit Utrecht, waar Bos indertijd woonde en nu vanuit Kommerzijl, zijn huidige woonplaats.

Er is nooit ook maar één akkefietje geweest. En dan dit

,,In Niekerk tref je zoveel tolerantie aan vanuit het dorp voor homo’s. En die acceptatie is voor een groot deel de verdienste van Hilbert en Jan”, vertelt Bos. ,,We doen al jaren mee aan dorpsfeesten, er is nooit ook maar één akkefietje geweest. En dan dit?”

Het leek Bos leuk om Hilbert en Jan, de exploitanten van De Heerenborgh, een passend cadeau te geven bij hun zilveren jubileum. ,,En toen schoot me het idee van een regenboogzebra te binnen. Iets dat het dorp nog meer met de camping verbindt. Dat is ook een geschenk voor Niekerk.”

De verrassing van het cadeau is er voor Hilbert en Jan wel vanaf

Hij nam contact op met de gemeente Westerkwartier. Na wat heen en weer gemail met ambtelijke molens, bleek dat Westerkwartier het ook een goed plan vond. ,,En zo is het gekomen. De gemeente huurde een bedrijf in om de zebra te realiseren. Vorige week donderdag is het pad aangelegd.”

Bos was erbij toen het bedrijf de zeskleurige zebra op het asfalt van de Zandumerweg aanbracht. ,,Haha, ja, toen was de verrassing van het cadeau er voor Hilbert en Jan wel vanaf. Maar goed, vrijdag wordt het als het goed gaat nog een leuk feestje als de regenboogzebra officieel in gebruik wordt genomen.”

Homo’s krijgen nog zoveel te verduren

Over de bekladding en besmeuring van de regenboogzebra nog voor de verf goed en wel droog was, zegt Bos. ,,Ik kijk er niet van op, ik ben er ook niet van onder indruk. Zelf ben ik niet zo van de vlaggetjes en de kleurtjes. Maar homo’s, vooral zij die heel openlijk uitkomen voor hun seksuele geaardheid, krijgen in algemene zin nog zoveel te verduren. Daarom deed deze bekladding me niet zoveel, het zou erger zijn als het iets tegen mij persoonlijk was. En dat is het niet. Denk ik.”

En dan zegt Bos glimlachend: ,,Ach, dit gedoe heeft ook nog een voordeel. En dat hebben we dan te danken aan de sukkels die dit hebben gedaan. Er is opeens heel veel aandacht voor het thema homohaat.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu