Waarom het nieuwe programma van Beau van Erven Dorens niet 'Beau in Oude Pekela', maar 'Beau in Floradorp' heet: 'De loco-burgemeester had geen zin in de aandacht'

Na het succes van zijn daklozenprogramma’s gooit Beau van Erven Dorens het over een andere boeg. In Beau in Floradorp wil hij opnieuw mensen helpen, maar doet hij dat vooral door er voor ze te zijn. Al wilde hij eigenlijk naar Oude Pekela gaan.

Beau van Erven Dorens in ’Dick Maas-wijk’ Floradorp: „Met roze en blauwe huisjes, allemaal bij elkaar achter een echte dorpspoort.”

Beau van Erven Dorens in ’Dick Maas-wijk’ Floradorp: „Met roze en blauwe huisjes, allemaal bij elkaar achter een echte dorpspoort.” Foto: NT Visuals

Het was in de zomer van 2019 dat de presentator bij toeval in Floradorp belandde, een ’dorp in de stad Amsterdam’, ten noorden van het IJ.

„Ik had in mijn hoofd zitten dat ik een keer een heleboel mensen tegelijk wilde helpen. Op zoek naar een plek waar problemen als armoede, eenzaamheid en werkloosheid samenkwamen, kwam ik al snel op Oude Pekela uit. Maar de loco-burgemeester had geen zin in de aandacht. Vervolgens kwam ik tijdens een fietstocht Marie tegen, een typisch Amsterdamse dame van nu 85 die in Floradorp woont. Dat was meteen zó leuk. Toen voelde ik: hier moet ik zijn.”

Dorpspoort

Van Erven Dorens noemt Floradorp ’een Dick Maas-wijk’. „Met roze en blauwe huisjes, allemaal bij elkaar achter een echte dorpspoort. Vroeger was het zelfs zo dat je er, ook als je maar twee straten verderop woonde, niet in kwam. Het was een vesting. Nu is dat wel anders. De corporaties verkopen er voor tonnen sociale huurwoningen aan yuppen en er zijn ook vluchtelingen bijgekomen. De mensen maken heel veel dingen mee, hebben problemen die vaak ook te maken hebben met geld. Maar ze verpakken alles met humor, en de ander is altijd belangrijker dan zijzelf. Bij een Syrisch gezin werd ik bijna volgepropt met eten, terwijl ze zelf nauwelijks iets hadden. En als Marie koffie zet, dan krijg ik koffie uit een pad terwijl ze voor zichzelf oploskoffie maakt.”

Het duurde nog wel even voordat de presentator eruit was hoe hij de serie wilde maken. „Met mijn daklozen heb ik natuurlijk enorme dingen gedaan: huizen, tienduizend euro... Maar dat voelde hier potsierlijk. Ze zien me al aankomen – je gaat mensen die al een huis hebben toch geen huis geven?”

Steuntje in de rug

Uiteindelijk besloot hij om de mensen een jaar te gaan volgen en ze waar mogelijk een steuntje in de rug te geven. In het najaar van 2019 begon hij met filmen. „Dat is wel een beetje uit de hand gelopen”, stelt de presentator eufemistisch, „want we zijn nog steeds bezig. Ik kan ook niet echt terug, want als je je onderdompelt in Floradorp dan word je gewoon familie van elkaar.”

Dat besef kwam al helemaal tijdens de afgelopen oudejaarsavond. „Die avond is eigenlijk een soort onafhankelijkheidsdag voor de Floradorpers. Je moet je voorstellen dat ze altijd een paar honderd bomen op elkaar gooien en ook weleens een auto het vuur inrijden, maar dit jaar mocht er natuurlijk niets. Toch was ik benieuwd hoe ze die avond beleefden, dus ik ging er met mijn cameravrouw heen. Ineens zagen we een gigantisch vuur middenin de wijk. Dat wilden we filmen, maar ik had geen idee of ze op ons zaten te wachten. Dus we zeiden al tegen elkaar: als het fout gaat, camera onder de arm en rennen.”

Corona

Fout ging het echter geenszins. „Ik kreeg meteen bier in mijn handen gedrukt en werd door allemaal mensen omhelsd.” Sarcastisch: „Corona bestaat daar toch minder dan in de rest van de maatschappij.”

Zo werd ’de kakker uit het centrum’ ook een beetje Floradorper. „En ik denk dat dat wel goed is voor mij. Want laten we eerlijk zijn: ook al is het maar tien minuten fietsen, ik woon zelf in een ivoren toren. En in mijn talkshow praat ik toch vooral met de mensen die de beslissingen nemen. In Floradorp besef je dat er een enorm standenverschil is in Nederland, dat zie je niet altijd op televisie. Daarom was ik eigenlijk ook wel blij toen RTL met het idee voor Humberto kwam. Dat geeft mij tijd om andere dingen te doen. Het klinkt verwend, maar ik wil niet alléén die talkshow maken.”

Talkshowtafel

Op 22 maart zit hij overigens gewoon weer aan het hoofd van de talkshowtafel, en de eerste ideeën daarvoor vormen zich al in zijn hoofd. „Ook bij ons thuis, in een huis met vier zonen, merk ik hoe beklemmend deze pandemie kan zijn. Moet je nagaan hoe het is voor een van de vrouwen uit Floradorp die in een piepkleine kamer op haar kleinkinderen past. Toch los je niks op door elkaar de hersens in te slaan. Ik wil niet als een dominee klinken, maar we kunnen wel wat kalmte en liefde gebruiken met zijn allen. Dus ik ga er in ieder geval voor zorgen dat Beau iets vrolijker wordt.”

Beau in Floradorp is vanaf dinsdag elke week om 21.25 uur te zien op RTL4.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu