Waarom je nu niet zo veel aan Buienradar hebt om het onweer te volgen

De algoritmes van Buienradar hebben moeite met de huidige weerssituatie.

Het is onstuimig. Het broeit. De luchtvochtigheid is hoog, het is nog behaaglijk warm en de luchtdruk verandert: de perfecte ingrediënten voor een goede zomerse bui met zwaar onweer. En dus checkt iedereen om de haverklap Buienradar om te zien wanneer het losbarst.

Dat heeft nu echter niet zoveel zin. Amateur-weerman Alfred Scholtens daarover: ,,Buien-apps zijn in deze situatie eigenlijk amper bruikbaar. Op de radar zie je rond Groningen een bui in ontwikkeling. Die zou volgens algoritmes naar het noordwesten moeten wegtrekken. Maar in praktijk dijt de bui uit met steeds nieuwe actieve pitjes richting Assen. De buien trekken dus niet naar het noordwesten, wat Buienradar denkt, maar breiden zich vooral uit naar het zuiden.”

Pulse-buien

Dat komt omdat het gaat om  pulse-buien . Scholtens: ,,Die ontwikkelen zich snel in de juiste omstandigheden. Maar ze verdwijnen net zo snel als ze komen en dan begint het proces weer opnieuw. Er is vandaag amper stroming en daardoor gebeurt dat steeds op ongeveer dezelfde plek. Daar heeft het algoritme van Buienradar erg veel moeite mee. En zo kan het gebeuren dat Eelderwolde, Ter Borgh en Hoornsemeer ongeveer 25 millimeter regen hebben gehad en het Oosten van Stad nog geen druppel heeft gehad. De Wijert heeft daarentegen 0,4 millimeter gehad, en Hoornsemeer, iets verderop, heeft 26,7 millimeter te verwerken gekregen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu