Waarom krijgen oudere mannen met overgewicht niet sneller vaccin om druk op ic te verlichten? Hoofd ic Peter van der Voort van UMCG bij Jinek: 'Mijn vraag is niet beantwoord door Hugo de Jonge'

Peter van der Voort. Foto Corné Sparidaens

Door mannen tussen de 50 en 75 jaar met een bmi van boven de 25 te vaccineren, zou de druk op de ic-bedden meer dan gehalveerd worden. Toch wil zorgminister Hugo de Jonge daar niet aan.

Dat zei Peter van der Voort, hoofd intensive care van het UMCG, woensdagavond in Jinek . Van der Voort stelde in januari ook al dat oudere mannen met overgewicht eerder zouden moeten worden gevaccineerd .

,,De keuze die nu is gemaakt is om alle mensen met een bmi boven de 40 te vaccineren. Daarmee wordt 3,5 procent van de ic-bedden ontlast. Dat schiet nog niet erg op. In het geval van mannen van 50 tot 75 jaar met een bmi van boven de 25, zou het om 56 procent gaan. We hebben in maart genoeg vaccins om dat de doen, maar die keuze is niet gemaakt."

Van der Voort vervolgde: ,,Ik begrijp dat niet. We hebben gisteren (dinsdag, red.) een debat in de Eerste Kamer gehad met Hugo de Jonge. Daar heb ik deze vraag gesteld, maar die heeft hij niet beantwoord."

'De Jonge heeft toezegging gedaan'

Het hoofd ic van het UMCG stelde dat ook andere ideeën uit de maatschappij aandacht zouden verdienen. ,,Het is belangrijk dat de politiek luistert en de goede ideëen bespreekt. Maar het kabinet trekt zijn eigen plan en voert dat uit."

,,Dat plan is gebaseerd op de bronnen die zij raadplegen, vooral het OMT. Maar de inspraak van economen, gedragswetenschappers en sociologen moeten ook zwaar wegen. De Jonge heeft ook de toezegging gedaan om daar meer rekening mee te houden. Dat de adviezen meer in balans komen."

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu