Waarom meneer Bolhuis (89) uit Hoogezand ineens bij de Potato King op de stoep staat: 'Komt dit je bekend voor?'

In de zomerserie Over de vloer delen Groningers en Drenten bijzondere verhalen uit hun leven. Jan Louwe Bolhuis (89) uit Hoogezand werkte 25 jaar lang onvermoeibaar aan de stamboom van zijn familie. Eindelijk is de klus geklaard. ,,Ik leg een puzzel. Het duurde alleen een poosje voordat-ie compleet was.”

De 89-jarige meneer Bolhuis uit Hoogezand werkt 25 jaar lang aan een uitgebreide stamboom van zijn familie.

De 89-jarige meneer Bolhuis uit Hoogezand werkt 25 jaar lang aan een uitgebreide stamboom van zijn familie. Foto: Jan Kanning

1997. Zomaar een dag aan Wooden Shoe Road in Montana, Verenigde Staten. Een man uit Hoogezand wacht op de stoep van een prachtig huis. Een oudere vrouw verschijnt in de deuropening.

De man houdt een klein fotootje omhoog. ,,Komt dit je bekend voor?”, vraagt hij in het Engels. ,, Yeah, that’s me! ”, roept de stomverbaasde vrouw. ,, And who are you?

Bolhuis, dus. Net als de meisjesnaam van de oudere vrouw. ,,Een nicht van mijn moeder. Ze groeide op in Groningen en emigreerde vlak na de Tweede Wereldoorlog met haar man naar Amerika. Hij is miljonair geworden met aardappelen. Ze noemen hem daar de Potato King.”

Een ietwat verwaarloosde tuin

Een jaar of 25. Alsjeblieft. Zo lang heeft Jan Louwe Bolhuis uit Hoogezand gegraven in zijn familiegeschiedenis tot 1450 (!). Het resultaat? Meerdere reizen naar Amerika, vier stoeptegels van boeken en vooruit, een ietwat verwaarloosde tuin.

Nieuws

menu