Serie 'Van het afval af': Waarom we plastic niet zomaar in de ban kunnen doen: 'We zien vooruitgang, er wordt echt naar gekeken. Maar het kan sneller'

,,Moet je een komkommer nu echt in plastic verpakken? En een tros bananen?’’ Vragend kijkt chemicus André Heeres, lector van de Hanzehogeschool Groningen de zaal rond. Iedereen die regelmatig in de supermarkt komt en langs de uitgestalde groente- en fruitwaren slentert, stelt zich die vraag ongetwijfeld ook vaak.

Veel groente en fruit wordt in plastic verpakt.

Veel groente en fruit wordt in plastic verpakt. Shutterstock

Heeres heeft zijn publiek net verteld dat plastic ons veel welvaart heeft gebracht. Het is het meest gebruikte verpakkingsmateriaal voor voedingsmiddelen. Verpakt voedsel kan goed worden bewaard en vervoerd. ,,Maar er is een nadeel: de milieuaspecten. Denk maar eens aan de plastic soep in onze oceanen. Bovendien zijn de grondstoffen in de petrochemie waar het van wordt gemaakt eindig. Op een bepaald moment zijn ze op.’’ ( lees verder onder het kader )

Plastic uit hooi

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's