'Waarom worden mensen hun dorp uitgejaagd?' SP stelt Kamervragen over versterking Ten Boer en Ten Post

Het Groningse SP-Kamerlid Sandra Beckerman. Foto: ANP/Bart Maat

Gedupeerden van de gasbevingen in Groningen mogen er niet op achteruitgaan door de sloop en nieuwbouw van hun woningen, vindt Tweede Kamerlid Sandra Beckerman (SP). Ze stelt minister Ollongren vragen over de situatie in Ten Boer, Ten Post en Woltersum.

Huurders uit die dorpen kregen onlangs te horen dat de versterkingsoperatie voor hen best eens een gedwongen verhuizing kan betekenen. Niet iedereen kan na de sloop en nieuwbouw op dezelfde woonplek terugkeren.

Zo laat woningcorporatie Wierden en Borgen in Ten Post veel gezinswoningen slopen, maar bouwt er seniorenwoningen terug. Bewoners moeten dus óf naar een veel kleiner huis terugkeren, óf buiten Ten Post hun heil zoeken. Huurders zijn verontwaardigd en voelen zich niet serieus genomen.

'Bewoners staan nog steeds niet centraal'

Dinsdag vroeg de Tweede Kamerfractie van de SP opheldering van het ministerie van Binnenlandse Zaken. ,,Na alle mooie woorden over ‘bewoners centraal’ is het uitermate wrang dat dat in realiteit nog steeds niet blijkt te kloppen'', stelt kamerlid Beckerman. Ze vraagt het kabinet een reactie op de gedwongen verhuizingen van huurders. ,,Waarom worden zij hun dorp uitgejaagd?''

Beckerman vindt dat minister Ollongren op z'n minst moet zorgen dat huurders meer inspraak krijgen in het nieuwbouwproces, en dat niemand tegen zijn of haar wil een kleiner huis terugkrijgt na de versterking.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu