Fruitvliegjes doen zich tegoed aan een rijpe banaan. Foto: Shutterstock

Het is inmiddels half november, maar de temperaturen blijven hoog voor de tijd van het jaar. Gevolg: nog steeds zoemen de fruitvliegjes vrolijk rond. Vijf tips om van de overlast af te komen.

De maximumtemperatuur in De Bilt is al 232 dagen achter elkaar boven de 10 graden. Een record volgens Weerplaza, en goed nieuws voor fruitvliegjes.

,,Door klimaatverandering blijft de temperatuur langer hoog”, vertelt stadsecoloog Jan Doevendans uit Groningen. Fruitvliegjes gedijen daar prima op. „Zolang de temperatuur buiten hoog is, minimaal 14 graden, blijft het risico dat ze van buiten naar binnen komen. In de winter kan dat niet meer, dan is het te koud voor de vliegjes.”

Lekker warm in huis

„Warmte en vochtigheid vormen ideale omstandigheden voor ze”, zegt Doevendans. „De vliegjes leggen in een keer 50 eitjes en die komen binnen vijf dagen uit.” Vooral in huis vinden de beestjes het aangenaam want ‘wie heeft zijn thermostaat nu onder de 16 graden?’

Zelf kun je gelukkig het een en ander doen om overlast door fruitvliegjes te voorkomen. Ze verdwijnen niet vanzelf. Vijf tips van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal :

1. Gebruik geen schoonmaakmiddelen met fruitgeur

Een schoon aanrecht, eettafel en kookplaat helpen om fruitvliegjes buiten te houden, maar gebruik geen schoonmaakmiddel met fruitgeur zoals citroen: daar houden fruitvliegjes juist van! Kies liever eucalyptus, lavendel of wat neutraals. Laat geen vieze vaat staan en pak elke dag een schoon aanrechtdoekje.

2. Eet fruit op tijd op

Fruitvliegjes houden van fruit dat begint te rotten. Vers, gaaf en hard fruit laten ze links liggen. Zorg dus dat fruitvliegjes niks te snacken krijgen: eet fruit op tijd op. Van fruit dat op moet, maak je een heerlijke smoothie of moes voor in de yoghurt. Laat vooral geen overrijp fruit of fruit met beurse plekjes in de fruitschaal liggen.

3. Doe etensresten en gft-afval buiten in de groene bak

Gooi je etensresten in de gft-bak buiten. Heb je een klein bakje op het aanrecht waarin je etensresten en schillen verzamelt? Leeg die dan een paar keer per dag in de grote bak. Zet je gft-bak op een koele plek (uit de zon) en laat je gft-bak legen zodra het kan.

4. Schrik de vliegjes af met kruiden

Net als de meeste andere insecten houden fruitvliegjes niet van sterke, kruidige geuren, zoals lavendel, basilicum, salie, dille, knoflook en kruidnagel. Zet daarom kruidenplantjes naast je fruitschaal of leg een paar teentjes knoflook, een takje lavendel of kruidnagels tussen het fruit.

5. Waai ze weg

Zet een paar ramen of deuren tegen elkaar open. Fruitvliegjes houden namelijk niet van tocht.

Delen van dit artikel zijn eerder gebruikt in een artikel uit 2018 over fruitvliegjes.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Tips & Trucs
menu