Waarschuwing: proef met legale wiet onmogelijk in steden als Groningen

Groningen zou dolgraag meedoen aan de landelijke proef met legale wietteelt, maar lijkt buiten de boot te vallen met de net bekend geworden voorwaarden. Daarin staat dat alle coffeeshops in een gemeente moeten meedoen. Een vrijwel onmogelijke opgave in een grote stad als Groningen, die twaalf coffeeshops telt.

Met die waarschuwing komt de Vereniging Nederlandse Gemeenten. De VNG schrijft een noodkreet aan ministers Bruins van Medische Zorg en Grapperhaus van Justitie en Veiligheid nu de voorwaarden voor de proef bekend zijn gemaakt. Tien gemeenten mogen uiteindelijk meedoen met het experiment.

Volgens de VNG is het erg moeilijk om in gemeenten met veel coffeeshops alle uitbaters mee te krijgen. Er zou altijd wel iemand zijn die niets ziet in de staatswiet. Zo dwarsboomt de coffeeshophouder het experiment voor de hele gemeente.

De proef met legale wietteelt zou met de huidige voorwaarden de nek omgedraaid worden in grote steden. En dat terwijl het kabinet juist wil dat grote steden zich aanmelden voor de proef. De VNG vraagt de Tweede Kamer om een hoorzitting om de twijfels te bespreken.

'Hangt af van spelregels of we meedoen'

De stad Groningen bestudeert de regels, laat een woordvoerder van burgemeester Peter den Oudsten weten. Groningen meldde zich al heel vroeg aan om mee te doen met de proef. „We staan op het lijstje. Het hangt van de uiteindelijke spelregels af of we ook echt meedoen. Ze zijn net openbaar geworden en we bestuderen ze as we speak .”

De bezwaren van de VNG zijn bekend bij de Groningse burgemeester. De woordvoerder laat weten dat de gemeente eerder al met Groningse coffeeshops in gesprek is geweest over de bereidheid om mee te doen. De burgemeester wil niet op de bezwaren van het VNG ingaan. „We gaan dit in het college bespreken en er volgt nog een toelichting van het ministerie”, zegt de woordvoerder. „Uiteindelijk zullen we het met de gemeenteraad bespreken.”

‘Gedoemd te mislukken’

Burgemeester Ahmed Aboutaleb zegt vrijdag in De Telegraaf geen goed woord over te hebben voor de huidige voorwaarden van het experiment. Het is gedoemd te mislukken, voorspelt hij. „Het is een politiek compromis geworden. Niet iedereen wil dat het slaagt”, zegt hij in de krant. Hij denkt er dan ook niet aan om Rotterdam aan te melden. Iets wat een onmogelijke opgave zou zijn met 35 coffeeshops, zegt Aboutaleb. „Dat gaat nooit lukken.”

Nieuws

Meest gelezen

menu