Net zo lekker eten in het Waddengebied als in Toscane of Bretagne? Dit zijn de restaurants en winkels waar je moet zijn

Heeft het Waddengebied het in zich om dé volgende culinaire reisbestemming te worden? Die ambitie is er en het aanbod verse, biologische producten uit de kleigrond en van de zeebodem is in elk geval rijk.

Bij 't Ailand serveren ze wilde oesters rechtstreeks van het Wad. Barbara Geertsema-Rodenburg: ,,We hebben hier goud in handen.''

Bij 't Ailand serveren ze wilde oesters rechtstreeks van het Wad. Barbara Geertsema-Rodenburg: ,,We hebben hier goud in handen.'' Foto: DVHN

Een gure zeewind en lichte regen razen langs de dijk. Het pad is bedekt met een dikke laag modder en om ons heen zien we wild begroeide velden met daarachter, buiten het gebied van mijn gastvrouw, net gemaaid bouwland. Over het pad hangen takken en in de verte staan koeien te grazen. ,,Sommige mensen vinden dit rommelig, maar ik vind het mooi’’, zegt Mieke van Tilburg.

We staan op het terrein van boerderij Waddenmax in Hornhuizen, een van de locaties die door liefhebbers van eten uit het Waddengebied genoemd worden als bestemming voor een culinaire reis door het gebied. Bezoekers kunnen er vrij over het erf wandelen, koeien aaien, roomverse yoghurt, kwark, kaas en melk van de boerderij kopen. Hiervandaan is het een kilometer naar de dijk (met uitzicht over de Wadden).

Waddengebied wil gastronomische hotspot zijn

Het is helemaal hip om een reisbestemming kiezen op basis van wat er te proeven valt. Daarom zetten regio's zichzelf graag in de markt als 'culinaire bestemming'. Het Waddengebied – met het project ‘Waddengastronomie versterkt Werelderfgoedbeleving’ van Visit Wadden, NHL Stenden en Stichting Waddengroep – doet daar vrolijk aan mee en wil van het gebied een gastronomische hotspot maken. Bijvoorbeeld met de Culinaire Waddenweken (die nog tot en met 27 november duren).

Nieuws

menu