Wakker Dier dient klacht in tegen reclame Farmers Defence Force: 'Het is niet puur natuur'

De plofkip. Foto: Joost van Manen

Wakker Dier dient een klacht in bij de Reclamecodecommissie tegen de tv-campagne van Farmers Defence Force. In een landelijk tv-campagne verkondigen ze leugens, aldus de dierenwelzijnsorganisatie. ‘Door deze schandelijke leugens krijgt Nederland een verkeerd beeld van onze vee-industrie’, aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier.

In de tv-spot claimt FDF dat voedsel ‘puur natuur’ wordt geproduceerd ‘met alleen het beste voor plant en dier’. Maar volgens Wakker Dier is de Nederlandse vee-industrie verre van natuurlijk. Nederland produceert jaarlijks zo’n 500 miljoen dieren onder industriële omstandigheden.

Bekende voorbeelden

Dikbilkoeien en plofkippen zijn bekende voorbeelden van dit systeem met doorgefokte, snelgroeiende dierenrassen, vindt Wakker Dier. ,,Als een mens net zo snel zou groeien als een vleeskuiken, dan zou hij op tweejarige leeftijd 160 kilo wegen. Dat is niet puur natuur’’, zegt Anne Hilhorst. Daarom dient Wakker Dier vandaag een klacht in bij de Reclamecodecommissie.

Onnatuurlijke leefomgeving

De dieren in de vee-industrie zijn door deze manier van produceren vatbaar voor ziekten. Om dit te verhelpen wordt volgens Wakker Dier nog altijd veel antibiotica gebruikt. Daarnaast vinden veel pijnlijke ingrepen plaats. Zo worden de krulstaarten van biggetjes afgebrand, wordt bij kalkoenen een stuk van de snavel verwijderd en wordt bij kalfjes de hoornaanzet weggebrand. ,,Dat zijn ingrepen aan het natuurlijke lichaam van dieren om ze aan te passen aan een onnatuurlijke omgeving’’, legt Hilhorst uit.

Het beste voor dieren

Naast de klacht over het ‘puur natuur’-onderdeel, is Wakker Dier het ook niet eens met de claim van de boerenbelangenorganisatie waarin deze stelt alleen te produceren ‘met het beste voor plant en dier’. Volgens de dierenwelzijnsorganisatie krijgen mannelijke kalfjes minder aandacht en zorg omdat ze economisch gezien vrijwel waardeloos zijn.

Dit probleem zorgt er onder andere voor dat het sterftepercentage van kalveren in Nederland al jaren boven de tien procent ligt. Wetenschappers van de Universiteit van Wageningen stellen dat dit percentage flink naar beneden kan en zijn ‘bewustwording, tijd en mentaliteit van de veehouder belangrijke factoren die een rol spelen bij de resultaten van de kalveropfok’.

Reactie Farmers Defence Force

De boerenbelangenclub kan nog geen reactie geven op de klacht vanuit Wakker Dier. De woordvoerder stelt dat zij de klacht nog niet inhoudelijk hebben ontvangen vanuit de Reclamecodecommissie en dat zij hier later op terugkomen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu