Wanneer vriendschap het medicijn is, komt het goed

Simon Vuyk bedacht Avond van de Vriendschap

In de Avond van de Vriendschap in Beijum brengt journalist en criminoloog Simon Vuyk vanavond een ode aan de vriendschap. „Als mensen vriendschap sluiten komt het goed.”

Lange tijd bestudeerde hij vooral het kwade in de mens. Tot journalist en criminoloog Simon Vuyk (58) in 2015 in aanraking kwam met de positieve criminologie.

„Dat is een stroming die vooral aandacht besteedt aan het goede in ieder mens”, zegt Vuyk, die onder meer als eindredacteur werkt bij het televisieprogramma Peter R. de Vries, misdaadverslaggever . „In ons strafrechtsysteem zijn we eigenlijk altijd bezig met elimineren van het kwaad. Maar wat blijkt? Je kunt misdaad goed voorkomen door mensen in situaties te brengen waarin je het goede in de mens aanspreekt. Wat het meest gevoed wordt, wint. ”

Daar moet ik wat mee, dacht Vuyk, die juist vanuit zijn levenslange fascinatie voor vriendschap de verhalenbundel Echte vriendschap had gepubliceerd. In het boek verhalen 34 bekende en minder bekende mensen verhalen over hun mooiste vriendschap.

De verhalen, zo zag Vuyk, zijn het levende bewijs van het uitgangspunt van de positieve criminologie. „Als mensen het gevoel hebben dat ze ertoe doen, maakt ze dat gelukkiger en, uiteindelijk, een samenleving veiliger en beter.”

Een treffend voorbeeld zie je bij vluchtelingen, betoogt Vuyk. „Het klinkt misschien gek, maar als een vluchteling een Nederlandse hand krijgt aangereikt, als een vluchteling en een Nederlander vriendschap sluiten, dan komt het goed.”

Het is deze boodschap waarmee Vuyk sinds die tijd de boer opgaat. Hij vertaalde zijn boek in een reeks kleine, intieme en muzikale theatervoorstellingen onder de noemer Avond van de Vriendschap , waarin hij samen met een aantal gasten een ode brengt aan de vriendschap.

Vanavond strijkt Vuyk met zijn gelegenheidsgezelschap neer in Beijum. In de Bij Bosshardt-huiskamer – een klein buurthuis opgezet door het Leger des Heils – doet onder meer de Algerijnse moslim Kadèr Sayad zijn verhaal. Hij vluchtte in de jaren negentig naar Nederland nadat hij ongewild getuige was van een moord. Vuyk: „Hij is hier al 26 jaar, maar het lukt hem niet gelukkig te zijn. Tot hij drie jaar geleden naar Beijum verhuisde en voor het eerst aansluiting vond bij de samenleving. Gewoon, omdat hij daar een vriend heeft.” Vuyk lacht. „Zoals Henk.”

De vriendschapsavonden kennen allemaal een vast format, legt Vuyk uit. „Ik vertel wat over de maatschappelijke waarde van vriendschap. Daarnaast zijn er drie verhalenvertellers, waarvan er altijd twee uit de wijk komen. Ook is er muziek: in dit geval het Beijumer Koor, opgericht voor mensen die het niet makkelijk hebben, die nu elke week met elkaar zingen.”

Speciale gast van de avond is oud-politiechef Martin Sitalsing, die nu bestuurder is bij Lentis GGZ. Hij is ook een van de hoofdpersonen uit Vuyks boek. „Een geweldige man”, zegt Vuyk. „Die man ademt en leeft vriendschap.”

Een wijk als Beijum is bij uitstek een plek waar de avond thuishoort, zegt Vuyk. „Het is een wijk die door buitenstaanders soms gekscherend een getto of reggaewijk wordt genoemd. Maar het is een plek waar iedereen die vanavond meedoet, zich meer dan ooit thuis voelt op deze wereld.”

Meer weten over de voorstellingen? Zie https://podiumharlingen.nl/agenda/

Nieuws

Meest gelezen

menu