Was de bol op vakbondspand De Toekomst een wereldbol of niet?

Foto Corné Sparidaens

De wereldbol aan de voorgevel van vakbondspand De Toekomst aan de Coehoornsingel in de stad is onlangs oranje geschilderd. Dat mag niet, oordeelt de gemeente.

De Toekomst is een gemeentelijk monument waaraan niets veranderd mag worden, zeker niet zonder toestemming. Een paar weken geleden is de wereldbol tijdens schilderwerkzaamheden ‘meegenomen’. De groenblauwe kleuren hebben plaatsgemaakt voor oranje.

Oplettende voorbijgangers maakten de gemeente attent op de verandering. Die besloot in te grijpen omdat het pand sinds een jaar of twee een beschermd monument is. De wereldbol maakt deel uit van de ‘architectuurhistorische waarden’ en is volgens de gemeentelijke monumentencommissie ‘een decoratie in eclectische stijl’.

 

De gemeente heeft de eigenaar van het pand per brief gesommeerd om de voorgevel voor 1 juli in oorspronkelijke staat terug te brengen. Gebeurt dat niet dan volgt er een juridische procedure en eventueel een dwangsom. ,,Zo zijn de regels’’, zegt gemeentelijk woordvoerder Hans Coenraads. ,,We willen een monument graag als zodanig behouden. Oorspronkelijk was de bol wit. Misschien moeten we als gemeente in gesprek met de eigenaar.’’

Een van de eigenaren van De Toekomst is Berry Kemkers. Hij kocht het pand in 2007 met twee compagnons. Toen ze het gebouw onder handen namen, kwam onder een centimeter laag verf de naam van De Toekomst tevoorschijn, evenals fraaie voorstellingen in reliëf boven de ramen. ,,De bol waar het nu over gaat was op dat moment goudkleurig. Wij besloten er een wereldbol van te maken, dat vonden we grappig’’, zegt Kemkers.

Monumentale status

Toen het pand werd benoemd tot gemeentelijk monument was de bol een wereldbol en zodoende valt die vorm onder de monumentale status. Kemkers is zich van geen kwaad bewust. ,,In originele staat was de bol geen wereldbol, die hebben wij ervan gemaakt. Duiven hadden de wereldbol in de loop der jaren vernield. Een overbuurvrouw voert die beesten helaas. We kwamen een kunstenaar tegen en die zei: ,,De Toekomst is Mars’’. Vandaar dat ie nu oranje is.’’ Hij heeft nog geen brief ontvangen van de gemeente.

Voormalig eigenaar van De Toekomst is Max de Zee die het pand in 1973 kocht. Destijds zat studentenvereniging Unitas erin. ,,De bol was toentertijd ecru van kleur. Toen wij het verkochten in 2007 hebben de nieuwe eigenaren er een wereldbol van gemaakt, wat nergens op slaat want het heeft niets te maken met de oorsprong van het pand.’’

De Toekomst

De Toekomst werd in 1888 gebouwd als het drankloze onderkomen van de Groninger Arbeidersmaatschappij en Coöperatie De Toekomst. Gemeentelijk architect Joan Nieuwenhuis ontwierp het. Het werd een vergaderlocatie van de socialistische beweging. Eind jaren dertig nam regenkledingfabriek Piccadilly er zijn intrek. Tientallen jaren later zat Unitas erin, waarna het omgebouwd werd tot kantoorruimte. Nu is de 850 vierkante meter die het gebouw telt verdeeld over negentien woonruimtes.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu