Was het COA in Groningen slecht voorbereid op een uitbraak van corona?

Foto: ANP

De gemeenteraad van Stadskanaal wil van de Veiligheidsregio Groningen en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) opheldering over de huisvesting van asielzoekers met corona in Musselkanaal.

Was het COA in Groningen slecht voorbereid op een mogelijke uitbraak van corona in bijvoorbeeld het asielzoekerscentrum Delfzijl? De VVD in Stadskanaal vindt het onbegrijpelijk dat het COA vooraf onvoldoende heeft gedaan om in Delfzijl of elders alternatieve huisvesting te creëren voor met corona besmette asielzoekers.

Als dat wel was gebeurd had VRG-voorzitter Koen Schuiling niet hoeven over te gaan tot een crisisaanpak, stelt VVD-fractievoorzitter Hans Klopstra. ,,Van meet af aan is duidelijk geweest dat asielzoekers een kwetsbare groep zijn. Je weet dat ze zich vaak verplaatsen. Waarom dan geen veilige opvang?’’

Tekst en uitleg

Klopstra spiegelt de gewenste gang van zaken aan de Zonnehuisgroep Noord-Groningen waar hij in de Raad van Toezicht zit. Deze organisatie die gespecialiseerd is in thuis- en ouderenzorg, dagbesteding en revalidatie, werkt met kwetsbare cliënten en nam tijdig maatregelen.

,,Er is daar tijdig twee miljoen euro geïnvesteerd in het apart kunnen zetten van zieke mensen met corona. Daarvoor zijn aparte ruimtes ingericht’’, zegt Klopstra. ,,Dat had het COA ook kunnen doen. Waarom kan de ene organisatie wel de veiligheid in acht nemen en de andere niet? Daarover willen wij in dit geval van het COA tekst en uitleg.”

De mening wordt gedragen door meer raadsleden. ,,Klopstra heeft gelijk”, zegt Erik Bieze van Gemeentebelangen Stadskanaal. ,,COA had gewoon voorbereid moeten zijn. Sowieso zou ik het wel netjes vinden als ze daar uitleg over komen geven”. Dat kan prima in de gemeenteraad, vindt hij.

Volgens Machteld Luijken (SP) had er al eerder een spoeddebat moeten plaatsvinden. ,,Het COA heeft nog steeds geen concrete plannen, terwijl er wel heel veel mensen op een klein stukje bij elkaar wonen.”

Mismanagement

Egbert Hofstra, PvdA: ,,Het is begonnen met mismanagement bij het azc in Delfzijl”. Uiteindelijk heeft voorzitter van de Veiligheidsregio Koen Schuiling de verantwoordelijkheid moeten dragen, zegt Hofstra. “Wat mij betreft komen ze dat nog wel uitleggen.” Hij vraagt zich bovendien af of de veiligheidsregio een goed instrument is, eigenlijk is die voor acute rampen. ,,Maar dit (corona, red.) is een ramp in slowmotion.”

De VVD vindt het te simpel om als COA te wijzen naar de gemeenten en een beroep te doen op de Veiligheidsregio. Die zouden moeten meedenken bij het vinden van alternatieve opvang. Burgemeester Yvonne van Mastrigt vindt dat de omgekeerde wereld. ,,Of het nu om de Zonnehuisgroep Noord-Groningen gaat of het COA, beiden hebben de verantwoordelijkheid om te anticiperen op situaties waarin corona in het spel is.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu