Was landbouwer Meiborg uit Scheemda 50 jaar geleden het eerste slachtoffer van bodemdaling door gaswinning? Hijzelf beweerde van wel, zijn dorpsgenoten dachten wat anders

Steeds meer scheuren in de muren, het dak van zijn graanschuur uitgezakt en ruitjes die spontaan uit de kozijnen springen. Landbouwer H.D. Meiborg zag vijftig jaar geleden met lede ogen aan hoe zijn boerderij in Scheemda begon te kreunen en kraken. Volgens Meiborg had dat alles te maken met de gaswinning in het gebied.

Het aardgasveld van Slochteren tijdens de opening in 1963.

Het aardgasveld van Slochteren tijdens de opening in 1963. Foto: Nationaal Archief

Bewijzen kon hij het niet, maar Meiborg was er zelf van overtuigd. In een paar jaar tijd begon zijn boerderij steeds meer scheuren te vertonen. De beschuldigende vinger van de landbouwer wees naar de NAM, want volgens Meiborg werd de schade aan zijn boerderij waarschijnlijk veroorzaakt door aardgaswinning uit de Groningse bodem. ‘Ik ben geen deskundige. Wat ik weet is alleen dat de scheuren in schuur en woongedeelte juist de laatste vier jaar optreden’, zei hij op 4 februari 1972 in het Nieuwsblad van het Noorden .

Nieuws

menu