'Wat een gedrocht.' Bouwregels geschonden bij verdieping Apedans-pand in Groningen. Dwangsom en eigenaar mag appartementen niet in gebruik nemen

De ophoging van het Apedans-pand volgens de bouwtekening en het uiteindelijke resultaat. Foto: Klaas-Jan van Veen / bewerking DVHN

De optopping van het markante Apedans-pand op de hoek van de Verlengde Oosterstraat en de Herebinnensingel in Groningen wijkt ‘fors’ af van de vergeven vergunning. De gemeente heeft een dwangsom opgelegd en het pand mag niet in gebruik genomen worden.

De bouwinspecteur van de gemeente heeft een waslijst aan overtredingen geconstateerd. De wijzigingen van de gebouwhoogte, gevel, dakkapelhoogte, dakhelling, constructie én balustrades kloppen niet met de bouwtekeningen waarvoor een vergunning is afgegeven.

Het pand, dat in de volksmond bekend staat als Apedans Groningen, is sinds 2019 in eigendom van vastgoedondernemer Pieter Bakker. Hij vroeg in datzelfde jaar nog een vergunning aan om veertien luxe appartementen te creëren, onder andere door een verdieping bovenop het gebouw te zetten.

Door de ‘forse afwijkingen’ ligt er een verbod op ingebruikname. Mocht dit wel gebeuren, dan moet Bakker een dwangsom betalen. Ook heeft de gemeente de vastgoedondernemer verzocht het gebouw aan te passen, zodat het weer klopt volgens de vergunning. Als hij dit niet op korte termijn doet, legt de gemeente hem een tweede dwangsom op.

Te hoge optopping

In eerste instantie schermt Bakker met goedkeuring van de Welstandscommissie voor de bouwplannen, maar later erkent hij dat de bebouwing te hoog is: ,,Ik weet niet exact hoeveel te hoog. De architect heeft daar contact over met de gemeente.’’ Voor een dwangsom vreest hij niet:. ,,Ik denk dat het door de gemeente gelegaliseerd gaat worden.’’ De gemeente zegt wel degelijk te zullen handhaven.

‘Wat een gedrocht’

Ondertussen roeren ook inwoners van Groningen zich. Nadat een afbeelding van de gevel werd gedeeld, regende het reacties op Twitter. ‘Wat een gedrocht’, schreef Alfred Oostveen, ‘Dan sta je mooi te kijk met je architectuurambities’, stelde Jur Jonker. Ook wethouder Roelof van der Schaaf roerde zich in de discussie, door te stellen dat het ‘inderdaad als onaf’ oogde.

In Groningen zijn de laatste jaren meer panden hoger gebouwd dan de vergunning toestond. Vorige week maakte Sikkom bekend dat ook bij een pand aan de Kerklaan 76 in eerste instantie gekeken werd naar legaliseren. Omdat de verhoging bij dat gebouw teveel afweek van de vergunning, besloot de gemeente eigenaar Jacques van den Berg een dwangsom op te leggen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu