Wat als de dokter de donor blijkt te zijn? 'Wees voorzichtig met het te snel veroordelen', zeggen gynaecoloog Marjan van den Berg en hoogleraar Annemieke Hoek van het UMCG

Twee gynaecologen gebruikten in de vorige eeuw hun eigen donorzaad om wensmoeders zwanger te maken. Ze waren niet de enigen. Gynaecoloog Marjan van den Berg en hoogleraar Annemieke Hoek van het UMCG waarschuwen voor een te snel geveld oordeel. „Wat de donor-gynaecologen deden, mag niet en mocht niet. Maar de kinderen zijn niet uit misdaad geboren.”

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Dokter Karbaat uit Rotterdam deed het. Dokter Wildschut uit Zwolle deed het. Dat wisten we. Deze week werd bekend dat er nog twee andere gynaecologen in de vorige eeuw hun eigen sperma gebruikten om wensouders een kind te geven: dokter Beek uit Leiderdorp, en dokter Nagel uit Den Bosch. Dat is gebleken uit DNA-onderzoek. Beek zou de vader zijn van 21 kinderen. Nagel sluit niet uit meerdere donorkinderen op deze manier verwekt te hebben. De wensouders en hun kinderen wisten van niets.

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's