Wat als de dokter de donor blijkt te zijn? 'Wees voorzichtig met het te snel veroordelen', zeggen gynaecoloog Marjan van den Berg en hoogleraar Annemieke Hoek van het UMCG

Twee gynaecologen gebruikten in de vorige eeuw hun eigen donorzaad om wensmoeders zwanger te maken. Ze waren niet de enigen. Gynaecoloog Marjan van den Berg en hoogleraar Annemieke Hoek van het UMCG waarschuwen voor een te snel geveld oordeel. „Wat de donor-gynaecologen deden, mag niet en mocht niet. Maar de kinderen zijn niet uit misdaad geboren.”

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Dokter Karbaat uit Rotterdam deed het. Dokter Wildschut uit Zwolle deed het. Dat wisten we. Deze week werd bekend dat er nog twee andere gynaecologen in de vorige eeuw hun eigen sperma gebruikten om wensouders een kind te geven: dokter Beek uit Leiderdorp, en dokter Nagel uit Den Bosch. Dat is gebleken uit DNA-onderzoek. Beek zou de vader zijn van 21 kinderen. Nagel sluit niet uit meerdere donorkinderen op deze manier verwekt te hebben. De wensouders en hun kinderen wisten van niets.

Nieuws

menu