Wat doet die boortoren in de binnenstad van Groningen?

Een heuse boortoren op het Waagplein in Groningen helpt het stadhuis energiezuinig te maken op een bijzondere manier.

Deze boormachine op het Waagplein zorgt er mede voor dat het Stadhuis van Groningen straks energiezuinig wordt verwarmd.

Deze boormachine op het Waagplein zorgt er mede voor dat het Stadhuis van Groningen straks energiezuinig wordt verwarmd. Foto: Duncan Wijting

Dat het gemeentebestuur van Groningen het stadhuis heeft verlaten voor een grote verbouwing van het monumentale gebouw, mag algemeen bekend worden verondersteld. Dat er een boortoren aan de renovatie te pas zou komen, is voor veel voorbijgangers een verrassing.

De installatie staat sinds een paar weken op het Waagplein voor het aanbrengen van een belangrijk deel van het nieuwe verwarmingssysteem: de verbinding met de zogenaamde warmte-koude-opslag (wko).

Warmpjes

Om ervoor te zorgen dat het stadsbestuur er straks warmpjes en in de zomer fris bij zit, is een bodemenergiesysteem in de maak. Dat gebruikt grondwater om het gebouw elektrisch te verwarmen -met groene stroom- waardoor de gaskraan dicht kan blijven.

Zo’n wko- systeem functioneert al jaren in onder meer het Ebbingekwartier (studenten klagen daar nogal eens over gebrek aan koeling), Harkstede (Borchrijck), de Grunobuurt en Europapark. Ook Forum Groningen wordt met wko verwarmd en gekoeld.

Rond het stadion zijn inmiddels zoveel gebouwen op het systeem aangesloten (gemeentekantoor, De Nieuwe Linie, Kolenpark, Lunettenhof, Leyhoeve, Powerhouse en het sportcentrum), dat hier al een tweede bronnensysteem is aangebracht.

Monobron

Tot dusver liggen de warme en koude bronnen meestal een aardig eindje uit elkaar (bij het Forum bijvoorbeeld op het Poeleplein en de Grote Markt), maar bij het stadhuis was dat niet nodig en volstaat één boorgat: een monobron.

,,De grondsoort onder het Waagplein is zeer geschikt om de bodem als een soort batterij te kunnen gebruiken’’, zegt Hetty Mathijssen van adviesbedrijf IF Technology.

,,In de zomer halen we van 120 à 135 meter diepte water van 11 graden omhoog om het gebouw te koelen. Dat water warmt op en stoppen we op een diepte van 80-95 meter terug in de bodem. In de winter draaien we het systeem om en gebruiken we het warmere bodemwater (17 à 18 graden) voor de verwarming.’’

Zandkorrels

Volgens Mathijssen is een groot deel van de Nederlandse bodem geschikt voor het systeem. ,,Hoe groter de zandkorrels, hoe makkelijker je er water uit kan halen. In harde gesteentes of klei werkt het niet. Straks komt er een deksel op en zie je er niks meer van. Het water verdwijnt door een pijp naar de technische installatie in de kelder van het stadhuis. Je bespaart er veel energie mee en het valt niet op. De meeste mensen hebben er niks tegen. Discussies over mooi of lelijk, zoals bij windmolens, blijven uit.’’

Het stadhuis wordt op alle fronten gerenoveerd: de zolder verandert in een raadszaal, op de begane grond komt een nieuwe burgerzaal, alle technische installaties worden gemoderniseerd en het pand wordt volledig geïsoleerd. De plannen worden mogelijk nog aangepast aan coronavoorschriften. Het is de bedoeling dat de werkzaamheden eind volgend jaar klaar zijn.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu