Wat gaat corona met de Groningse woningmarkt doen? 'Als we maar niet op de rem trappen'

René Asschert, Wilbert van de Kamp en Roeland van der Schaaf in de Groninger Woonbehoefte Live.

De gemeente Groningen werkt aan een langetermijnplan voor de woningbouw in de stad. Inspraakbijeenkomsten zijn door corona onmogelijk, maar wethouder Van der Schaaf beantwoordde donderdag toch bewonersvragen. Live, via YouTube.

Groninger Woonbehoefte Live klinkt haast als een talkshow, en de setting heeft er ook wel iets van. Aan één kant van een lange tafel zit René Asschert, programmaleider Wonen van de gemeente Groningen, aan de andere zit Roeland van der Schaaf, als wethouder verantwoordelijk voor hetzelfde thema. Tussen hen stelt Wilbert van de Kamp vragen.

Groningers denken online mee over nieuwe woonvisie

Via de YouTubekanalen van de gemeente Groningen en Platform GRAS voor architectuur en stedenbouw kon heel Groningen donderdagmiddag de mannen bekijken, beluisteren en zelf vragen stellen in de chat. Asschert en Van der Schaaf willen op deze manier inwoners van de gemeente betrekken bij de woonvisie waaraan ze werken.

In zo’n woonvisie legt de gemeente eens in de vijf jaar het beleid vast voor alles wat met wonen te maken heeft. Een conceptversie van de nieuwste woonvisie is te lezen op de website groningerwoonbehoefte.nl , waar Groningers ook de gelegenheid hadden om te reageren op vragen en stellingen over de woningmarkt in de gemeente.

Betaalbaarheid is het belangrijkst

Dat deden tot nu toe ruim 150 Groningers. Zij blijken vooral bezig met de kosten van wonen; 74 procent van de respondenten is het eens met de stelling ‘Betaalbaarheid moet het belangrijkste thema van de woonvisie zijn.” Daarnaast vindt 76 procent dat de gemeente er alles aan moet doen om meer te kunnen sturen op de woningmarkt.

„Dat willen we zelf ook graag”, zegt Van der Schaaf. „Je ziet dat een huis steeds meer een investeringsobject is in plaats van de plek waar je leeft en woont. Dat moeten we echt keren.” Dat lukt het beste, denkt hij, als de lokale overheid zorgt dat ze samen met woningcorporaties een sterke speler blijft op de woningmarkt.

„We willen bijvoorbeeld ook kijken of corporaties middenhuurwoningen kunnen gaan bouwen”, zegt Asschert. „Dan wordt het gat iets minder groot tussen een sociale huurwoning en de vrije sector. Je zult nu maar nét iets te veel verdienen om voor sociale huur in aanmerking te komen. Dan ben je overgeleverd aan de grillen van de markt.”

‘Tijdens de vorige crisis trapten we op de rem, daar hebben we nu nog steeds last van’

En wat zal die markt eigenlijk gaan doen, de komende tijd, nu corona zo’n groot deel van het normale leven lam legt? „Dat vind ik heel ingewikkeld”, geeft Van der Schaaf toe. „De coronacrisis is de grootste uitdaging waar we voor staan sinds de Tweede Wereldoorlog. Die moet wel grote impact hebben op de woningmarkt, en misschien ook wel op de manier waarop we samen wonen en leven.”

Van der Schaaf sluit niet uit dat de gemeente haar woonplannen daardoor zal moeten bijstellen. „Maar het allerslechtste wat we nu kunnen doen, is op de rem trappen en alle ontwikkelingen in de stad stopzetten. Dat hebben we tijdens de vorige crisis ook gedaan en eigenlijk hebben we er nog steeds last van. De overheid moet blijven investeren, ook in woningbouw.”

Reageren op de conceptwoonvisie kan nog steeds op groningerwoonbehoefte.nl . Op YouTube is de Groninger Woonbehoefte Live terug te kijken.

Nieuws

Meest gelezen

menu