Wat gebeurde er dinsdag 7 april rond het coronavirus in Drenthe en Groningen? Check het snel in dit overzicht

Een internist luistert naar de longen van een coronapatient die herstellende is van IC-opname. Foto: ANP/Remko de Waal

Wat gebeurde er dinsdag rond het coronavirus in Drenthe en Groningen, en wat zijn de belangrijkste berichten? Een overzicht.

Na het voorzichtige optimisme van maandag, toonden de cijfers dinsdag het trieste record van het hoogste aantal coronadoden tot nu toe, namelijk 234 mensen, 133 meer dan een dag eerder.

Het aantal nieuwe opnames op de intensive care vertoont wel een optimistischer beeld. De afgelopen 24 uur is het totale aantal Nederlandse ic-patiënten met 15 gestegen naar 1424, maakte het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) dinsdag bekend. Dat zijn er minder dan maandag, toen er 24 ic-patiënten bijkwamen.

Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) zegt echter dat het nog veel te vroeg is om de maatregelen die de verspreiding van het virus tegengaan terug te draaien, zei hij. ,,We weten zeker dat er dan een heel grote kans is dat het aantal patiënten weer sterk zal stijgen.”

Bij nader inzien geen vlagvertoon voor het onderwijs

Het was uiteraard lief bedoeld, maar de ‘helden’ in kwestie voelden zich er ongemakkelijk bij: een initiatief om donderdag de vlag uit te steken voor peuterleid(st)ers, docenten en alle anderen die werkzaam zijn in het basis, middelbaar en hoger onderwijs. Als dank voor hun werk in de coronacrisis.

Ongepast en voorbarig, vond het onderwijsveld. Ten eerste omdat ze hun inspanningen onvergelijkbaar vinden met het werk dat door de zorgsector wordt verzet. Ten tweede omdat er niets te vlaggen valt, zolang er nog dagelijks mensen sterven aan corona. Tot hun opluchting werd het initiatief daarom weer ingetrokken.

Aantal Europese landen versoepelt corona-maatregelen

Denemarken, Tsjechië en Oostenrijk zijn de eerste landen in Europa die de drastische coronamaatregelen iets gaan versoepelen. Dat hebben de regeringen van die landen bekendgemaakt.

Emoji’s over de coronaregels

Sommige jongeren zijn moeilijk te overtuigen dat het beter is binnen te blijven en afstand te houden. Designers Esther van Brakel en Joran Backx bedachten daarom speciale corona-emoji’s. ,,Want soms is het moeilijk kritiek te leveren op het gedrag van een vriend of vriendin, maar met een emoji kan je het met humor toch overbrengen.’’

Niet alle bedrijven profiteren van tijdelijke noodmaatregel

Duizenden bedrijven in Noord-Nederland hebben zich ingeschreven op de tijdelijke noodmaatregel om personeel te kunnen blijven betalen. Een deel van de ondernemingen mist echter de boot.

Nieuws

Meest gelezen

menu