Wat is dit voor krab die over straat loopt in Groningen? 'Op weg naar de Waddenzee'

De Chinese wolhandkrab op straat bij het Reitdiep in Groningen Foto: DVHN

Meestal als je een krab ziet dan is het op het strand. Dinsdagochtend werd een zwarte krab gespot op straat bij het Reitdiep in Groningen. Is dat niet gek? ,,Nee hoor, die krab trekt naar zee,’’ zegt stadsecoloog Jan Doevendans.

De zwarte krab met een grootte van zo’n 20 centimeter is een Chinese wolhandkrab, volgens Doevendans. ,,Die beesten kunnen in zoet water leven, maar ze leggen eieren in de zee. Dat doen ze ook in de Waddenzee. Als ze van zoet naar zout moeten en de verbinding is verbroken, dan klimmen ze uit het water en steken ze over naar de volgende gracht of rivier.’’

Met de boot gekomen

De Chinese wolhandkrab dankt zijn naam aan zijn behaarde scharen die op wollen handschoenen lijken. De soort komt oorspronkelijk voor in Oost-Azië, Korea en China. ,,We zijn in de twintigste eeuw geïnfecteerd geraakt via ballastwater van een schip,’’ vertelt Doevendans. Lege schepen die vanuit Azië terugvoeren naar Europa namen zeewater mee als ballast. Als een schip leeg vaart, dan zijn ze namelijk moeilijker te besturen. Dat water, met daarin toevallig ook de larven van de wolhandkrab, werd vervolgens weer gedumpt in de Noordzee.

Een bijzonder gezicht, zo’n krab op straat, maar niet iedereen is er blij mee. ,,Vissers hebben een hekel aan de wolhandkrab, want ze knippen netten door met hun krachtige scharen.’’ Ook brengt de krab schade toe aan lokale dieren en planten omdat ze op hun weg waterplanten kapotmaken. En die waterplanten zijn voor belang voor de waterkwaliteit.

Lekkere soep

De krab wordt ook gegeten. ,,Je kunt er hele lekkere soep van maken,’’ zegt Doevendans. Maar of het slim is om zo’n krab van straat of uit de gracht te plukken? Volgens het Voedingscentrum is het ‘voor je gezondheid beter om geen, of zo min mogelijk, wolhandkrab te eten’.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu