Analyse: Wat is de miljardendeal waard bij nieuwe obstakels in versterking woningen bevingsgebied in Groningen?

Rijk en regio maken vrijdag bekend dat zij voor Groningen belangrijke afspraken hebben gemaakt. Foto: Kees van de Veen

De miljardendeal over het goed achterlaten van Groningen botst met nieuwe obstakels bij de versterking van veel woningen in het bevingsgebied.

Rijk en regio maken vrijdag bekend dat zij voor Groningen belangrijke afspraken hebben gemaakt. Het gaat om een maatregelenpakket van 1,5 miljard euro. Daarin zit de versterkingsoperatie, maar ook compensatie voor mensen wier huis bij nader inzien niet hoeft te worden aangepakt. Verder is er geld voor toekomstplannen in het gebied.

Praktijkgerichte aanpak onder druk

De betekenis van deze deal is een stuk minder als toch wordt gemorreld aan delen van het versnellingspakket. Neem het heilige voornemen om via een praktijkgerichte aanpak duizenden woningen veiliger te maken. Deze aanpak, met minder juridische rompslomp en met een nuchtere kijk van constructeurs en bouwbedrijven op de versterking, staat onder druk.

Het rijk wil dat de aannemer de risicoaansprakelijkheid bij de versterking overneemt van de overheid. De bouwbedrijven willen juist zekerheid van de overheid. De Nationaal Coördinator Groningen (NCG) overweegt een stap te zetten die weer tijdrovend en bureaucratisch kan zijn: een nieuw beoordelingsproces voor de versnelde aanpak.

Daarmee staat een project als Bouwimpuls nog voor het goed en wel begonnen is, alweer onder druk. Zes bouwbedrijven (B6) die ruim 1100 woningen versneld mogen versterken, hebben te maken met een Nationaal Coördinator Groningen die toch meer onderbouwing van de plannen wil. Maar meer rekenen en tekenen aan plannen is een terugkeer naar oude processen die de versterking weer duurder maken. Weg is dan ook de tijdwinst.

Beoordeling woning met halfjaar vertraagd

Bij deze krant melden zich gedupeerden die van Bouwimpuls te horen hebben gekregen dat de beoordeling van hun woning met een halfjaar is vertraagd. Hen wordt verteld dat dit te maken heeft met de beperkte bouwcapaciteit. De zes bedrijven staan echter in de startblokken. Zij zullen minister Kajsa Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken aan de afspraken houden.

Een terugtrekkende beweging heeft alles te maken met de versnelde afbouw van de gaswinning. Volgens het rijk hoeven er minder woningen te worden versterkt. Ondertussen steken steeds meer dorpen met woningen die als onveilig zijn bestempeld de koppen bij elkaar. Zij zien mogelijkheden om in een dorp dat deels verandert in een bouwput, meer zaken aan te pakken. In een dorp als Krewerd is dat met plannen voor een zonnepark, een eigen energiecentrale en een dorpsboerderij prima gelukt. Krewerd wacht op goedkeuring van de Nationaal Coördinator Groningen voor de versterking van veertig woningen en het dorpsplan.

Van de nood een deugd maken

Aangemoedigd door de succesvolle aanpak in Krewerd zijn er meer dorpen die bij de versterkingsoperatie van de nood een deugd willen maken. Als een lopend vuurtje gaat rond dat de aanpak in Krewerd werkt, omdat mensen zich serieus genomen voelen door slagvaardige constructeurs en architecten. Zo is Zandeweer met de gemeente Het Hogeland in gesprek over een soortgelijke aanpak. Is er reden voor vertrouwen in de overheid of is Krewerd een incident en wint de bureaucratie?

Nieuws

menu