Waterballet in Forum Groningen: sprinklers brengen splinternieuw cultuurhuis forse schade toe (update)

Forum Groningen wil de deuren op 1 juni heropenen en hoopt daarom op snel groen licht van de verzekeraars voor het herstel van de waterschade van 1 mei. Foto: Martin Nuver/112 Groningen

Door nog onbekende oorzaak is een deel van de sprinklerinstallatie van Forum Groningen vrijdagochtend afgegaan tijdens onderhoudswerkzaamheden. Het gaat om sprinklers in het atrium, aan de kant van de publiekstribune. De schade is groot.

Volgens Forum-woordvoerder Pernille Claessen wordt er nu met man en macht gewerkt aan het opruimen van het water. Claessen wil het geen ravage noemen: „Maar het is best een zooitje, ja. Gelukkig is de vloer in de hal van natuursteen. De tribune is van hout, dus die wordt nu geïnspecteerd.”

Schade

Directeur Dirk Nijdam van Forum laat weten dat de schade groot is. „Het is een natte bende. Uit de sprinklers komt geen schoon water. Dus we moeten alles schoonmaken voordat we het echt goed kunnen inspecteren. Maar er liep water uit gaten waar geen water uit hoort te lopen, zoals stopcontacten en luidsprekers. Dan zie je de bui wel hangen.”

Ook het grote LED-scherm dat bij de tribune hangt is natgeregend. Het is nog niet duidelijk of die het niet meer doet.

VVV-kantoor is kletsnat

Op de begane grond van het Forum is onder meer het VVV-kantoor gevestigd. „Daar zijn de sprinklers ook afgegaan. Het VVV-kantoor is natgeregend. De schade is daar het grootst. De hal is ook behoorlijk nat, maar dat valt schoon te maken.”

De boeken van de bibliotheek zijn ongedeerd.

Oorzaak onbekend

Wat de oorzaak van het waterballet is, is onduidelijk. Bouwers waren bezig met onderhoudswerkzaamheden. „Ze hebben niets gedaan wat ze niet hadden moeten doen. Dit had niet mogen gebeuren.”

De schade inventariseren gaat wel even duren. Nijdam vermoedt dat daar pas volgende week meer duidelijkheid over is. De directeur is behoorlijk aangedaan door de situatie. „Door corona moest de tent op slot. Dat was al heel heftig. Nu komt dit er ook nog bij.”

Nieuws

Meest gelezen

menu